De ce a creat Dumnezeu tutunul?

Mulți obișnuiesc să glumească cu cele sfinte (spre nefericirea lor!) și să spună ceva de genul că: „E greu să reziști ispitei! De ce a lăsat-o Dumnezeu în calea mea?!” sau chiar că: ”Dacă ne-a dat-o Domnul, trebuie s-o folosim!”
(Material realizat de pr. Ciprian Mihai Dragomir)

Astfel ajungem să facem același păcat ca și Adam și apoi Eva (primii noștri părinți, care au greșit, dar 900 de ani și-au plâns neascultarea, nu cum facem noi!) și dăm vina pe Dumnezeu că ne-a adus în lume pe noi și pe ceilalți oameni, cu toate cele din univers; acuzăm greșit că n-ar fi El înțelept, și nu noi dezinteresați de binele real al vieții; că ne-ar încercă prea mult, nu că am fi noi comozi și neatenți!

Ab urbe condita

Sau mai pe românește, de unde pleacă totul! În plan concret, vă invit să vedem de data aceasta „care e treaba cu tutunul”?! Cât de nepotrivită este această practică pentru omul creat pentru a ajunge sfânt? Dar mai cu seamă care e rostul pentru care iese din pământ la porunca primordială a Creatorului tuturor celor văzute și nevăzute?

Ei bine v-aș întreba mai întâi de ce există în interiorul planetei noastre ”uraniul”? Pentru ca să producem energie mai multă decât prin hidrocentrale, nu ne sunt mult mai la îndemână vânturile (tot mai multe și mai puternice în ultima vreme!), decât să scormonim pământul și să ne expunem la pericolul radiațiilor emanate de gestionarea nefirească a acestui element și să stăm și cu bomba lângă noi?! Câte eoliene am fi construit cu banii folosiți la ridicarea, dotarea și întreținerea unei centrale atomice?!

Dar nu prea vedem, nu prea ne interesăm să știm cât de importantă este prezența tuturor elementelor în adâncimile pământului, căci ele eliberează în mod natural puteri care țin echilibrul planetei noastre! Dacă le scoatem, nu punem nimic bun în loc, punem deșeuri toxice sau chiar lăsăm goluri subpământene, oare nu vom suporta nici o consecință nedorită nici noi, nici urmașii noștri?!

Pentru ca să moară oameni a fost creat uraniul sau pentru ca să ajute oamenii? Sigur pentru folosul nostru, căci oricine beneficiază de utilizările medicale din sfera tomografiei!

chistoaceCât de mare este înțelepciunea Ziditorului, care ne-a oferit și tratamentele radiante ale plantei numită ”pedicuță”, de pildă, ca echivalent mai fin decât uraniul, structură cam instabilă și mult mai concentrată!

Oare pentru bombe și amenințări a lăsat Domnul uraniul ascuns în adâncimile de sub noi sau pentru ca să ajute la echilibrarea forțelor Terei? Uraniul își transmite efectul, dar ca să nu ne fie rău, Dumnezeu îl filtrează prin pământ și prrin fibrele plantelor, pe care este mult mai ușor să le întrebuințăm!

Păcatul nostru este că folosim greșit multe din lucrurile pe care Părintele nostru cel ceresc ni le-a pus la îndemână cu scopul de a ne întâri puterile tot mai slăbite ale trupului!

Iată și exemplul complementar al pietrei! Ne uimim și apreciem bisericile construite din piatră și var, dar o și zdrobim ca să facem ciment și alte ”lipiciuri” de zid, care ne modifică viața. Urâm betonul, dar iubim betonarea; murim după peisaje naturale, dar le distrugem ca să zidim confort nenatural! Și facem toate astea pentru că ne-am depărtat și menținem (prin păcate) distanța față de Preasfânta Treime creatoare!

Vicii și virtuți

În același ritm distrugător se înscrie și bietul ”tutun”, o plantă ale cărei cărei proprietăți au fost intenționat ascunse de unii, pentru că iese mult mai mult profit bănesc imediat din vânzarea ei ca țigară!

Ca în cazul oricărei plante, tutunul trebuie recoltat într-un anumit interval și din prepararea sa se aduc ameliorări și chiar vindecări ale bolilor nervoase și ale tulburărilor de metabolism, în special ale problemelor de glandă.

Dar așa cum uleiul băut ori folosit în salate ”pansează” stomacul și vine cu un aport de grăsimi vegetale, iar uleiul prăjit distruge organele corpului, tot așa și tutunul, folosit în tincturi, infuzii și extracte ajută, iar tutunul ars ”arde” și el celulele trupului nostru!
De aici: oboseală cronică, nervozitate, slăbit excesiv, respirație îngreunată, cancer la plămâni, dantură ”praf”, ”puțeală” continuă, malformații la făt, găuri în limbă și rinichi, etc.

Țigările mentolate, cele electronice și acoperitoarele de pachete cu imagini frumoase, nu fac altceva decât să îi îmbie pe fumători să se mintă în continuare că se liniștesc fumând, când în fapt doar pun ”nervii la borcan”, care odată spart, va produce aceleași nefaste tulburări!

Scrumul vă face mai iubiți (iubite)? Vă întreține prieteniile? Dacă e așa, e grav! Adică atât de slabi de suflet să fim că trebuie să fumăm ca să primim o privire de la ceilați, chiar dacă-L supărăm pe Dumnezeu?!

Iar dacă unii fumează de plăcere e și mai nepotrivit, pentru că plăcerile vieții fără binecuvântarea lui Dumnezeu sunt de fapt lucruri contrare Lui, căci a zis: ”Cine nu adună cu Mine, risipește!” (Sfânta Evanghelie după Sf. Ap. și Ev. Matei, cap. 12, vers. 30). Ca doar să pomenesc de cheltuiala rea, nu numai inutilă, a multor bani, câștigați greu, cu mult stres (altă pacoste izvorâtă din puțina credință!) și cu sudoare!
&nbspș

O povață duhovnicească

În loc să fumăm o țigară (de orice fel), hai să dăm o tură de birou, de bloc sau de grădină; să mergem în acele cinci minute la cea mai apropiată biserică sau troiță și să ne folosim mâna la închinare nu la afumare; să dăm un telefon cuiva pe care nu l-am mai auzit de mult ori să mai spunem odată că-i iubim celor apropiați; să ne verificăm și actualizăm agenda de treburi și contacte ori să învățăm pe de rost o zicere a Mântuitorului Iisus Hristos cuprinsă într-un verset! Același timp, dar cu totul altă consecință!

În loc să cumpărăm un pachet de țigări sau o reîncărcare, să cumpărăm unul de rahat și să-l dăruim unor copii sau unor bătrâni, să cumpărăm o carte, o icoană sau un dvd de la biserică, pentru noi sau pentru a-l dărui unor colegi, rude sau cunoscuți aflați într-o greutate sufletească; să-i punem deoparte ori să cumpărăm produse ca sa facem o prăjitură și să o împărțim mâine la serviciu sau în vecini. Aceiași bani, dar cu totul altă folosință!
Să vă mai zic și de exemplul prost sau de sminteala pe care o producem în familie, în cercul de cunoștințe ori pe stradă pentru că suntem văzuți fumând?! Nu mai zic, pentru că este evident!

Vă îmbrățișez cu drag și vă invit să-L rugăm pe Dumnezeu să ne înnoiască puterea de a ne lăsa de păcate!

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *