Acasă la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir

Sigur că nimic nu se compară cu sentimentul adânc, pios, pătrunzător pe care îl ai atunci când te rogi la Moaștele Sfinților ortodocși la ei acasă. La Sfântul Paisie la Mânăstirea Suroti. La Sfântul Nectarie în Aegina. La Sfântul Efrem la Nea Macri. La sfântul Ioan Rusul în Aevia. În sfârșit, la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în mijlocul Thessalonicului.

(Material realizat de www.viatacurata.com)

sf-dimitrie-picturaCunoscută ca fiind cea mai veche și mai importantă biserică din Thessalonic, Biserica care îi păstrează sfintele moaște, izvorâtoare de mir ale Marelui Mucenic Dimitrie este astăzi unul dintre reperele arhitecturale bizantine.

Arhitectura și fresca murală a Bisericii Sfântului Dimitrie

O frumoasă catedrală cu cinci abside, cu un pronaos și transept. Cripta subterană în care s-au aflat moaștele Sfântului Dimitrie se află sub altar, unde, conform tradiției, a avut loc martiriul marelui mucenic.
Cripta Sfantului Dimitrie este considerata drept sit arheologic inca din anul 1918, cand a fost descoperita. Face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic și aflându-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO. Sfintele Moaște sunt păstrate într-o laterală a bisericii. Acest lăcaș, numit „ciborium”, are o structură hexagonală și este acoperită cu un acoperiș de argint. Are o ușă și un pat de piatră pe care este așezată sfânta raclă. Este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură, împodobit cu fresce murale din viața sfântului. Structura este un fel de „biserică miniaturală”. Inițial, trupul sfântului nefiind găsit, locul a fost construit mai mult în chip simbolic.

biserica-sf-dimitrie-salonic-2Basilica Sfântului Mare Mucenic Dimitrie este renumită și din punctul de vedere al artei bizantine. S-au conservat șase panouri cu mozaic, păstrate de undeva din perioada dintre ultima reconstruire a bisericii și inaugurarea politicii iconoclaste, în anul 730. Aceste mozaicuri murale, întruchipându-l pe Sfântul Dimitrie, alături de ctitorii bisericii reprezintă un exemplu rar de martiriu. Una dintre inscripțiile găsite sub aceste mozaicuri confirmă slava lui Dumnezeu pentru izbăvirea orașului Tessalonic din calea unui atac al slavilor păgâni, din anul 612.
Celelalte mozaicuri ce împodobeau interiorul bisericii au dispărut. Este posibil ca ele să fi dispărut chiar în vremea celor patru secole în care clădirea a funcțonat ca moschee (1493-1912). Se mai ridică și ipoteza dispariției lor în urma marelui incendiu din anul 1917, care, alături de acoperișul și partea superioară a pereților, a distrus și o mare parte din oraș. Există fotografii alb-negru ale monumentui bizantin ce a pierit în urma marelui incendiu.

Pentru a restaura și a repara ruinele marelui incendiu de marele incendiu din anul 1917 a fost nevoie de mai bine de câteva decenii. Excavațiile, efectuate între anii 1930-1940, au scos la lumină mai multe broderii în piatră și obiecte vechi, expuse astăzi în muzeul din cripta subterană a bisericii. Restaurarea completa a bisericii s-a încheiat abia în anul 1949.

În colțul sud-estic al bisericii se află Capela Sfântului Eftimie.

Picăturile de mir plouă necontenit sfințenia a 2000 de ani
Puternicul izvor de mir se simte chiar de la intrarea în Biserică. Unii ar îndrăzni chiar să spună că se simte de pe treptele ei. Când te apropii de locul cu pricina ai șansa să observi picăturile de mir care izvorăsc din capul Sfântului Mare Mucenic. Multimi de oameni vin aici, la racla Izvorâtorului de Mir, pentru alinare trupească și sufletească.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate aceste minuni!

biserica-sf-dimitrie-salonic

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *