Mănăstirea Nămăiești

Nemo est a spus Sf Apostol Andrei cel Întâi Chemat, însoțitorilor săi când au descoperit peștera ascunsă în munte, în care se aștepta să găsească un slujitor al lui Zamolxe, dac. De aici se trage numele mănăstirii de maici Nămăiești, pe care o vizităm, a cărei biserică de piatră are o istorie bimilenară.

(Material realizat de Ramona Bandrabur)

Odată cu venirea sa pentru încreștinarea viețuitorilor acestor meleaguri, Sfântul Apostol Andrei a lăsat la Nămăiești una dintre cele 12 icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, pictate de însuși Sfântul Apostol Luca. Așa spune legenda locului, pe care ne-o deapănă maica ghid care ne-a întâmpinat cu căldură. “Sf Andrei a coborât pe gura de acces unde astăzi se află turla bisericii și a lăsat această icoană, să fie descoperită de creștini spre ajutor și întărire. Grota fiind foarte mică, ascunsă în inima codrilor, s-a pierdut și sute de ani nu s-a mai știut că aici a fost loc de închinare. Când Maica Domnului a vrut ca icoana Sa să iasă din nou la iveală, s-a arătat în vis celor trei ciobani care pășteau oile în partea locului. Fiecăruia în parte le-a spus că aici în stâncă vor găsi un odor de preț. Ei au căutat inițial în altă stâncă, dar Maica Domnlui le-a apărut din nou în vis și le-a însemnat locul pe unde a coborât în peșteră Sf Andrei. Le-a spus celor 3 ciobani să facă aici loc de cinste spre slava Intrării Maicii Domnului în Biserică. Acesta și este primul hram al mănăstirii. Cel de-al doilea hram este Izvorul Tămăduirii.

Si le-a mai spus Măicuța Domnului că numărul de viețuitori sa fie 33, cât numărul anilor Mântuitorului trăiți pe pământ.

Până la 1800 viețuitorii au fost călugări. Ei au săpat în stâncă și ușă de acces. Tot ei au făcut și pictura bisericii pe care o vedeți astăzi.

Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a fost ferecată în argint în anul 1774. A suferit mai multe restaurări de-a lungul timpului, lemnul fiind foarte vechi, de aproape 2000 de ani. Dar pentru că nici o mână omenească nu a fost vrednică să picteze pe lemn peste pictura unui sfânt, s-a pictat pe o pânză care s-a aplicat pe lemnul vechi chipul Maicii și al Pruncului, după o icoană veche de la Mănăstirea Vatopedu, tot a Sfântului Apostol Luca. Chipul din icoana originală a rămas undeva în negura timpului, dar Măicuța Domnului a lăsat har să ne bucurăm de tot ajutorul și harul ei pe calea mântuirii.

Avem în biserică și o altă icoană foarte frumoasă, ferecată în argint și decorată cu pietre prețioase, scumpă sufletului nostru, ce reprezintă Acoperământul Maicii Domnului. A fost adusă mănăstirii în perioada celui de-al doilea Război Mondial, de un ofițer care a purtat-o cu el pe front pe toată perioada războiului și l-a protejat,, ne spune maica.

Nămăiești-ul este una dintre bijuteriile ortodoxe ale Argeșului, în apropiere de Câmpulung Muscel. Maicile care viețuiesc aici țin vie flacăra credinței și a tradițiilor creștine, iubind tot ceea ce ține de identitatea neamului nostru românesc, iar Magda și Gheorghe, prietenii nostri de la Sf Silvestru care locuiesc acum într-un sat argeșean din apropiere ne dau mărturie pentru jertfa și dragostea cu care maicile își împlinesc lucrarea lor duhovnicească.

Maica stareță Lucia Nedelea a înființat aici un muzeu unic de costume populare, în care am putut admira costume populare cusute cu mare măiestrie, în fir de aur sau premiate cu aur. Am trăit pentru o clipă frumusețea și curăția unei nunți românești, cu miri, nași și nuntași îmbrăcați în straie de mare sărbătoare.

 

 

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *