Pur şi simplu, ne-am împlinit la Oaşa
Ţara asta a noastră are atât de multe locuri frumoase ce merită vizitate, dar parcă unele mai mult ca altele cresc în frumuseţe, acolo unde vieţuiesc şi oameni care încă mai cunosc şi trăiesc în bucuria comuniunii şi cultivă curăţia gândului. La 40 de km de Şugag, inima Ardealului, unde te conduce astăzi unul dintre cele mai spectaculoase drumuri ale României – Transalpina, se află Mănăstirea Oaşa, de al cărei nume îşi leagă împlinirea sufletului sute, ba chiar mii de tineri. Şi nu numai…
(Ramona Bandrabur)
Şi sufletul meu (tânăr) s-a lipit de Oaşa de când prietenii mei mi-au tot povestit, de fiecare dată cu un entuziasm debordant, trăirile lor din taberele studenţeşti organizate de părinţii de acolo, dar mai ales după ce i-am şi auzit cuvântând pe Părintele Stareţ Iustin Miron şi pe Părintele Pantelimon în conferinţele organizate de ASCOR – Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români, i-ar cuvintele lor mi-au intrat la inimă. Am simţit chemarea să merg negreşit să văd, să simt, să cunosc, să trăiesc eu însumi propria mea experienţă a întâlnirii cu Oaşa. Şi iată că Dumnezeu mi-a deschis calea…
Tema taberei naţionale de cultură de vară ce poartă numele marelui duhovnic al ţării noastre, Părintele Teofil Pârâian, să fie dedicată în acest an cinstirii memoriei unui alt mare duhovnic, Părintelui Constantin Galeriu, de la a cărei trecere la Domnul se împlinesc în vara aceasta 10 ani. Şi Dumnezeu a rânduit aşa, în chip minunat, să se şi organizeze!
TABĂRA DE VARA DEDICATĂ PĂRINTELUI CONSTANTIN GALERIU
A.S.C.O.R., filialele Timişoara, Oradea, Alba-Iulia, Craiova, Liga Studenţilor din Timişoara, Cluj şi Oradea, Asociaţia ProTinereţe Alba, Organizaţia Tinerilor din Sibiu, Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti şi Asociaţia Părintele Galeriu organizează în perioada 19 – 28 iulie Tabăra Naţională Studenţească „Pr. Teofil Părăian” la Mânăstirea Oaşa, judeţul Alba.
Anul acesta, tabăra are o ediţie specială, dedicată personalităţii extraordinare care a fost, Pr. Constantin Galeriu, unul dintre cei mai importanţi învăţaţi şi duhovnici ai Bisericii noastre, preot şi profesor de teologie la Universitatea din Bucureşti şi din 1990, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Programul taberei va cuprinde 7 zile consecutive de conferinţe în cadrul cărora vor fi abordate teme care l-au preocupat pe Pr. Galeriu în mod special, precum ştiinţă şi teologie, slujirea în viaţa publică, crez naţional şi credinţă ortodoxă, Biserica şi sănătatea morală a societăţii, evocări şi mărturii etc.
Printre invitaţii care vor susţine aceste conferinţe se numără Î.P.S. Irineu, arhiepiscopul Albei, Pr. Conf. Dr. Constantin Necula, Pr. Dr. Cristian Galeriu, Pictor Acad. Sorin Dumitrescu, scriitorul şi etnologul Costion Nicolescu,editorul şi scriitorul Răzvan Codrescu, Dr. Pavel Chirilă, Monahia Siluana Vlad, Monahul Moise şi mulţi alţii. Participarea în tabără este gratuită, cazarea şi masa find asigurate de mânăstire, pe baza încrierii de către organizatori, în limita a 200 locuri disponibile.
O scurtă prezentare a locului.
Până nu demult, aici, la Poalele Munţilor Şureanu, era un loc sălbatic, aproape neştiut de lume, dar de o frumuseţe care greu îşi găseşte egal, la întâlnirea dintre văile împădurite şi râul Frumoasa care alimentează lacul Oaşa, format prin construirea în era comunistă a unui baraj. Cea mai apropiată localitate de mănăstire este Şugag, a judeţului Alba, aflata la 40 de km, iar drumul care le uneşte are şi el frumuseţea lui aparte, traversând bătrânele păduri de foioase şi mai sus pe cele de brazi ce împrejmuiesc lacul. Biserica Mânăstirii Oaşa are două hramuri, fiind închinată Adormirii Maicii Domnului (15 august) şi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon ( 27 iulie).
Un mic istoric al taberelor de la Oaşa
Frumuseţea şi liniştea locului, izolarea faţă de lume, fac parte din atracţia pe care Mănăstirea Oaşa o exercită asupra pelerinului care se nevoieşte până aici, dar mai mult de atât, hrana spirituală pe care vizitatorii o găsesc din belşug şi felul în care se îmbină în modul cel mai firesc munca, rugăciunea, cuvântările duhovniceşti şi activităţile culturale, este cu adevărat ceea ce oferă mai bun, şi într-o formă aparte, Oaşa.
Părintele Iustin, ca şi Părintele Pantelimon şi încă mulţi dintre vieţuitorii obştii sunt foşti ASCOR-işti de frunte în vremea studenţiei lor la Timişoara şi au rămas în continuare cu iubire dar şi în faptă alături de acesta organizaţie studenţească, asumându-şi sarcina nu tocmai uşoară de a iniţia un proces educativ complex şi autentic, prin intermediul acestor tabere gratuite pentru tineri, de anvergură naţională.
Istoria acestor tabere începe în vara lui 1995, încă de când Părintele Iustin Miron era stareţ la Schitul Poşaga. Părintele Teofil Pârâian, duhovnicul obştei de tineri monahi, toţi cu formaţie intelectuală, venea de la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi susţinea câte două conferinţe pe zi şi avea o bucurie nemărginită în dialogurile cu tinerii. A fost nelipsit în fiecare tabără, chiar şi după ce acestea au fost reluate la Mănăstirea Oaşa atât spre bucuria participanţilor dar mai ales a organizatorilor, care mai aveau astfel ocazia să-l aibă lângă ei pe duhovnicul lor. Din 2010, după plecarea la Domnul a Părintelui Teofil, taberele de vară au purtat numele părintelui, în semn de cinstire pentru dăruirea cu care a participat.
Începând din 2008, numărul taberelor organizate într-un an a început să crească, la fel ca şi numărul participanţilor. Acum, se organizează 6 tabere pe an, şi la Oaşa şi la metocul din Găbud, din care 4 tabere naţionale, de credinţă şi cultură naţională, în fiecare dintre anotimpuri, si două tabere mai restrânse, de fotografie, toate centrate pe descoperirea identităţii.
Mărturii
Mai multe detalii despre cum se desfăşoară efectiv aceste tabere mi-a împărtăşit Oana Prajea, una dintre cele mai active ASCOR-iste din Oradea, acum absolventă a Facultăţii de Litere şi membru în comitetul de organizare al taberelor de la Oaşa. „Programul este unul foarte intens, ziua începe înainte de răsăritul soarelui, la ora 3.00, şi se sfârşeşte la apus, dar şi folosul nostru e pe măsura jertfei . Frumos este că în toate lucrările pe care le ai de făcut nu eşti singur, ci împreună cu ceilalţi, iar asta te face să nu mai simţi greutatea. Se leagă prietenii, oamenii au sufletele deschise. Şi aici învăţăm, prin ascultările pe care le primim, că fiecare din noi avem datoria de a face ceva pentru celalat, de lângă noi. Dragostea pe care o simţim din partea părinţilor de aici şi deschiderea lor de a ne oferi răspunsuri la toate întrebările pe care le avem, ne dă forţă, ne oferă repere. Aici m-am simţit împlinită, şi nu numai eu, ci toţi studenţii şi tinerii cu care am fost în tabără, şi tot vin din 2006, pentru că aici am descoperit ce înseamnă să trăieşti normalitatea în relaţiile dintre oameni. Părintele Iustin a reuşit să ne integreze atât de bine în viaţa obştei, îmbinând munca cu rugăciunea, aspectele practice ale vieţii cu cele duhovniceşti. Azi trăim într-o lume nebună, dar aici la Oaşa totu-i normal. Pur şi simplu ne simţim împliniţi, gustăm bucuria comuniunii”.
Lucrurile acestea sunt posibile pentru că vieţuitorii mănăstirii care se ocupă de tineri sunt toţi călugări cu studii universitare, cei mai mulţi cu două sau chiar trei licenţe în domenii din cele mai diverse precum ingineria, artele frumoase, medicina, literele sau conservatorul şi bineînţeles teologie, dar şi cu înaltă trăire duhovnicească, căci cei mai mulţi dintre ei l-au avut ca îndrumător în tainele Filocaliei pe Părintele Teofil. Până şi amprenta glasului Sfinţiei Sale le-a lăsat-o moştenire, împreună cu dragostea şi bucuria pe care le simţea de fiecare dată în preajma tinerilor şi a oamenilor în general. „Oaşa este o mânăstire a tinerilor, unde se formează caractere puternice, pregătite să înfrunte orice greutăţi ale vieţii cu capul sus şi cu iubire. Tinerii care vin aici nu se vor ruşina niciodată că sunt români, pentru că îşi cunosc valorile, mai spune Oana. „Pentru noi, viaţa se împarte în două: înainte de Oaşa şi după Oaşa”.
Un răspuns
[…] Sursa articol: https://viatacurata.com/ne-am-implinit-la-oasa/?fbclid=IwAR38F4Z7qQyZUOqKPYnxxF_SrVsk7SRRSPyN2tcFww0… […]