Figura unui Arhiepiscop Preşedinte

Am revenit la început de septembrie în Bucureşti dintr-un lung şi minunat periplu în mănăstirile din ţară şi din Cipru, într-o perioadă în care micile noastre ecrane oglindesc zilnic chipuri şi dialoguri ale unor oameni politici cu aspiraţii la funcţiile cele mai înalte în stat. Se apropie alegerile … campania electorală …. Cu numai câteva săptămâni în urmă, însă, am aflat un altfel de chip de preşedinte … de care gândul meu nu conteneşte să se minuneze – un Arhiepiscop Preşedinte: Makarios al III-lea al Ciprului.
(Material realizat de Ramona Bandrabur)

13 August a fost o zi de mare sărbătoare în frumoasa aşezare de munte Pano Panagia, în care abia sosisem pentru a vizita o bună prietenă de-a mea, născută şi ea tot în aceeaşi zi. Mândră să fi avut un fiu al satului atât de însemnat şi de iubit, anul acesta Panagia sărbătorea la 13 august împlinirea a 100 de ani de la naşterea Arhiepiscopului Makarios al III-lea al Bisericii Ortodoxe Autocefale Cipriote, cel care în anul 1960 a devenit şi primul Preşedinte al Republicii Independente Cipru. După mai bine de 400 de ani în care poporul cipriot a purtat jugul dominaţiei turce şi apoi cea engleză, câştigarea independenţei ţării sub păstorirea unui reprezentant al bisericii creştin-ortodoxe a fost o încununare a unor eforturi . Astăzi Makarios este considerat de întreg poporul un erou naţional

Pano Panagia

Aflat la doar o jumătate de oră cu maşina de oraşul Pafos, la 35 de km pe un drum pitoresc ce urcă în Munţii Pafosului, satucul liniştit şi binecuvântat, străjuit de două mănăstiri, ctitorii importante ale ortodoxiei, s-a animat peste noapte. Amfiteatrul sătesc, dealtfel destul de generos, a devenit necuprinzător pentru toţi cei care au venit în semn de omagiu adus primului lor preşedinte să asculte cuvântul Mitropolitul Gheorghios de Pafos şi orchestra din Tesalonic a lui Mikis Theodorakis.

Cine a fost Makarios al III-lea

Aici, în sânul (de aur al) Maicii Domnului, în mica aşezare de lângă Mănăstirea Chrysorrogiatissa (fondata la 1152 de monahul Ignatius), s-a născut la 1913 şi a crescut primii ani din viaţă cel care a devenit o figură marcantă a Ciprului, Mihail Christodoulou Mouskos (13 august 1913 – 3 august 1977), Arhiepiscop și Primat al Bisericii Ortodoxe Autocefale Cipriote (1950 – 1977) și primul președinte al Republicii Cipru (1960 – 1974 și 1974 – 1977).

Makarios al III-lea

Prietenii mei: Luiza şi Sotiris Papapolicarpou (nepot al Arhiepiscopului Makarios)

Sotiris, soţul prietenei mele, nepot de gradul al doilea al Arhiepiscopului Makarios îşi aminteşte cum îi povestea bunica despre copilăria lui Makarios. „Michalis, ai binecuvântarea mea să ajungi arhiepiscop!”, i-a spus mama lui pe când avea doar 7 ani, şi tocmai vărsase căldarea de lapte proaspăt muls. Neîndemânatic la treburile gospodăreşti, dar cu o minte ascuţită, micuţul Michalis a fost trimis la mănăstire ca să înveţe carte, căci la vremea aceea era singura posibilitate a unei familii sărace de a le oferi educaţie copiilor. La varsta de 13 ani a devenit novice în Mănăstirea Kykkos, cea mai repreyentativă şi mai somptuoasă mănăstire a Ciprului. După ce a urmat gimnaziul şi liceul în Nicosia, şi–a petrecut primii ani ai Celui de-al II-lea Război Mondial în Grecia, studiind Teologia şi Dreptul la Universitatea din Atena, pe care a absolvit-o în 1942. După hirotonirea ca preot în Biserica Ortodoxă Cipriotă a continuat să manifeste interes pentru lumea academică, obţinând o bursă pentru a-şi compelta studiile la Universitatea din Boston, Massachusetts. În 1948, la întoarcerea în Cipru a fost ales episcop de Kition, primind numele Makarios (care se traduce prin înalt binecuvantat, preafericit). Era în anii aceia una dintre figurile marcante ale comunităţii grecilor ciprioţi, care au militat pentru unirea Ciprului cu Grecia. În 1950 a fost ales Arhiepiscop al Ciprului devenind capul Bisericii Ortodoxe din Cipru dar şi lider al comunităţii ciprioţilor care doreau Uniunea cu Grecia. Zece ani mai târziu, după ce a suferit o deportare în Seychelles în anul 1956, şi-a îndreptat eforturile pentru câştigarea independenţei Ciprului, abandonând ideea Uniunii şi iată că în august 1960 Ciprului i-a fost recunoscută oficial independenţa în august 1960, Arhiepiscopul Makarios al III-lea devenind primul Preşedinte al Republicii Cipru.

cipru-chrysorrogiatissa-

Luptele politice de divizare a Ciprului duse de mişcarea turcă care au culminat cu lovitura de stat din 1974 din Nicosia, realizată cu sprijinul Greciei, au adus insula într-o situaţie critică de război, când mii de refugiaţi greci ciprioţi dar şi turcii din partea cipriotă neocupată au trebuit să părăsească insula definitiv. Pentru o scurtă perioadă de timp Makarios a fost înlăturat din funcţie, revenind însa după câteva luni la preşedenţia Republicii Cipru până în 1977 când a sfârşit din viaţă.

Astăzi Makarios al III-lea este cinstit ca unul dintre cei mai iubiţi eroi ai naţiunii cipriote. Mormântul său se află la Mănăstirea Kykkos, pe vârful cel mai înalt al Muntelui Troodos, astfel amplasat încât să aibă privelişte spre Pano Panagia, locul unde s-a născut.

Statui ce înfăţişează chipul fostului preşedinte ce poartă cu demnitate haina monahală sunt peste tot în Cipru, din Nicosia, capitala ţării şi până în micul sat de munte unde s-a născut. Pentru multi dintre cei care locuiesc in Panagia, Makarios nu a fost doar preşedinte ci şi membru al familiilor lor, iar fotografia lui se află, în modul cel mai firesc, printre pozele de familie şi icoanele cu sfinţi.

Casa Makarios

Simplă, sărăcăcioasă, căsuţa din piatră cu numai două încăperi (una pentru membrii familiei şi cea din spate pentru animale) şi o curticică împrejmuită cu un gard din piatră constituiau universul primilor ani ai copilăriei. Astăzi familia a donat comunităţii casa pentru a fi muzeu.

Mănăstirea Kykkos

Fie că porneşti din Panagia, fie dinspre Larnaca, drumul spre Kykkos ce traversează Munţii Troodos este absolut spectaculos, şerpuind printre păduri de cedri şi pini. Construită cu circa 900 de ani în urmă, mănăstirea regală este cea mai renumită şi mai bogată ctitorie ortodoxă a Ciprului, care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care tradiţia spune că ar fi pictată chiar de Sfântul Apostol Luca, având-o de model pe însăşi Maica Domnului. Mănăstirea este închinată Maicii Domnului Eleousa.

cipru-kikkos-2

 

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *