Să mâncăm după voia Domnului…
Cu ajutorul unor specialiști precum dl doctor Pavel Chirilă, vom identifica periodic câteva principii nutritive, care au menirea de a ne pune la adăpost față de dușmanii nemiloși ai erei în care trăim: patologiile oncologice sau pe românește, față de diferitele forme de CANCER.
Avantajele alimentului integral
A fost o vreme în istoria civilizaţiilor, când alimentele se foloseau doar integral. Conform acestui principiu naturist, care n-a ucis pe nimeni de-a lungul timpului, este de dorit ca omul sănătos să consume fructe întregi, nu numai sucul acestora. De asemenea, aşa cum am mai precizat, se recomandă făina integrală în detrimentul celei albe, laptele integral şi nu cel degresat, sarea gemă, iar nu cea extrafină şi aşa mai departe. În sprijinul acestui principiu avem cel puţin patru argumente:
- Natura oferă oamenilor civilizaţi alimente integrale din abundenţă.
- Elveţianul Guy – Claude Burger ne aduce aminte că în copaci cresc fructe, nu sucuri de fructe, iar în bobul de grâu se găseşte făină integrală, nu făină albă.
- Natura oferă un raport ideal între concentraţiile diferitelor principii nutritive.
- Numeroase generaţii anterioare s-au hrănit doar cu alimente integrale, iar acestea s-au imprimat în memoria genetică a metabolismului uman. Din nefericire, renunţarea la alimentele integrale s-a produs exclusiv din motive organoleptice sau comerciale, şi era de aşteptat ca o astfel de abordare să aibă urmări nefaste asupra sănătăţii populaţiei.
După câteva generaţii care au consumat alimente parţiale, gustul – din păcate – s-a pervertit, astfel încât o mare parte a ţărilor europene şi americane a ajuns să considere agreabilă doar pâinea albă, iar pe cea integral să o respingă. Cei mai mulţi copii preferă dulciurile pe bază de zahăr, iar nu mierea, ba chiar există copii care refuză laptele integral, preferând laptele praf.
Aşadar reîntoarcerea la alimentul ancestral, integral, şi cât mai aproape de starea sa naturală, este calea cea mai bună pentru păstrarea sănătăţii. Numeroase studii arată că printr-o alimentaţie echilibrată, o treime din cancere poate fi evitată.
Zece reguli de aur pentru a evita cancerul
Prof. Dr. Pavel Chirilă
www.naturalia.ro
- Stresul unic, cu efect puternic asupra vieţii psihice, care apare brusc, prin surprindere, în momente în care nu ai pe cine să te sprijini, favorizează declanşarea cancerului. Fii pregătit să stăpâneşti sau să eviţi un astfel de stres!
- Abuzul de proteine de origine animală este factor oncogen (favorizează instalarea sau răspândirea cancerului). Consumă carne – de bună calitate – doar 1-2 zile pe săptămână, sau nu consuma deloc şi ia-ţi proteinele din peşte, ciuperci, linte etc.!
- Mezelurile care conţin săruri nitrice sunt cancerigene, căci generează în corpul omului substanţe numite nitrozamine, care favorizează apariţia şi dezvoltarea cancerului digestiv (esofag, stomac, pancreas, ficat, colon). Nu mânca niciodată mezeluri care conţin săruri
nitrice! - Zahărul alb rafinat stimulează factorul de creştere celulară, creează dismicrobism intestinal şi aciditate în corp – toate cu efect cancerigen. Cancerul de sân, colon şi prostată apare mai frecvent la marii consumatori de zahăr. Nu consuma zahăr alb niciodată!
- Hormonii luaţi abuziv cresc incidenţa cancerului în sfera genitală la femei (sân, col uterin, ovar, uter). Evitaţi pilula contraceptivă, pilula de a doua zi, hormonii de substituţie la menopauză, tratamentele hormonale prelungite!
- Expunerea abuzivă la razele UV (ultraviolete) favorizează apariţia cancerului de piele (melanom). Melanomul este un cancer agresiv. Nu vă expuneţi abuziv la soare, nici la ultraviolete!
- Fumatul şi expunerea prelungită la pulberi profesionale favorizează instalarea cancerului la plămâni. 85% din bolnavii cu cancer pulmonar sunt fumători. Nu fuma! Fumatul creează dependenţă.
- Postitorii fac foarte rar cancer. Posteşte periodic!
- Mişcarea fizică este benefică în prevenirea cancerului. Fă zilnic mişcare: plimbare, înot, metanii, gimnastică!
- Stările conflictuale agravează efectele devastatoare ale stressului de orice natură. Trăieşte în pace cu toată lumea!