Sfântul Sfințit Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Întru această lună, ziua a douăzeci și cincea Sfântul Sfințit Tarasie, patriarhul Constantinopolului

În vremea când împărătea Constantin, cu maica sa Irina, a început iarăși eresul împotriva sfintelor icoane. Atunci era patriarh, Pavel Cipriotul, care ajungând la sfârșitul vieții sale pământești a lăsat sfat împărătesei, ca Tarasie, care atunci era unul din sfetnicii împăratului să fie numit păstor al turmei cuvântătoare în locul lui. Acesta a primit, numai după ce toți au voit să se facă al șaptelea sobor a toată lumea, care a restaurat cultul icoanelor. Sfântul Tarasie, cu ajutorul împărătesei Irina a reușit să aducă pace Bisericii, lepădându-se eresul iconoclasmului.

Împăratul Constantin ajungând la vârsta de 20 de ani, a alungat pe mama sa, Irina de la tron, încă și pe soția lui, Maria, trăind în desfrânare cu o altă femeie.

Patriarhul Tarasie l-a lăsat să trăiască în fărădelegi, pentru ca nu cumva să redeschidă războiul împotrica icoanelor. Iar, împăratul mâniindu-se asupra patriarhului îi făcea aceluia felurite supărări, pe care le-a mai răbdat puțin, pentru că, împărăteasa Irina, luând tronul de la fiul ei, l-a închis în palatul unde îl născuse, acolo și murind acela, fiind pedepsit pentru relele ce a făcut.

După aceea, Sfântul Tarasie, ajungând la bătrânețe și-a dat duhul în mâinile Domnului, iar la mormântul lui se făceau minuni, gonindu-se diavolii cu puterea rugăciunii plăcutului lui Dumnezeu.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Februarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2012

Editor: George Cismaru

 

S-ar putea să vă placă și...