Profit & loss

Nu este vorba de niciun P&L financiar și nici de vreun elogiu al manifestărilor social-actuale corporatiste, ci de puterea discernământului care duce inevitabil la raportul firesc dintre pierderea și câștigul sufletesc, dintre acumularea gândurilor bune și ruina egocentrică, dintre Dumnezeu și demoni.

„Avem nevoie de multă dreaptă socoteală (discernământ), ca să știm când trebuie să stăm pe loc și în ce lucruri și până unde să ne luptăm cu prilejurile și cu mijloacele patimilor și când să ne retragem. Căci este de ales uneori mai bine fuga, din pricina slăbiciunii, ca să nu murim”.

Puterea harului este infinit mai mare decât puterea demonilor. Puterea omului crește însă sau slăbește în funcție de curăția sa sufletească, iar acest fapt determină și strategia care trebuie adoptată în lupta cu patimile. Atunci când știi că te vei certa cu cineva, mai bine evită să ai o conversație cu el. Dacă știi că nu te poți abține de la iubirea de bani, încredințează finanțele casei altei persoane apropiate, care nu suferă de această patimă. Nu lupta direct cu patimile care te pot înfrânge. Evită prilejurile lor de manifestare.

„Este propriu celor desăvârșiți să cunoască pururea care gând este al conștiinței, care al lui Dumnezeu și care al dracilor. Căci dracii nu insuflă de la început toate cele potrivnice. De aceea, întrebarea este cu adevărat întunecoasă și greu de deslușit. Prin doi ochi sensibili se luminează sufletul și, prin darul deosebirii văzute și înțelegătoare, se luminează ochii inimii”.

Discernământul ne ajută să deosebim care gânduri ne aparțin, care sunt trimise de la Dumnezeu și care vin de la demoni. În general, persoanele lipsite de discernământ le confundă cu ușurință între ele și ajung fie să creadă că gândurile demonice sunt gânduri de la Dumnezeu, fie să confunde gândurile lor cu gândurile demonice, consecințele fiind, în ambele cazuri, negative pentru sănătatea sufletească. Caută sfatul unui creștin încercat în cele duhovnicești ori de câte ori ai o îndoială cu privire la un gând care îți revine constant.

Sursa: Sf. Ioan Scărarul, Scara dumnezeiescului urcuș, în vol.Sfintii Părinți Despre Discernământ, ediție îngrijită și adăugită de pr. Adrian Agachi, Editura Cuvântul Vieții, 2015, pp. 44-45

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *