Denia de Luni

Denia de Luni, rostită în seara Floriilor, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda. Tot azi se face și pomenirea smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului, deși nu era vremea smochinelor. O descifrare superbă ne dă Părintele Nicolae Steinhardt:
„Da, nedrept este a-i pretinde smochinului roade atunci când nu-i vremea recoltei, dar nedreptatea încetează dacă realizăm ce înseamnă în fapt vorba de a fi ori a nu fi de folos lui Dumnezeu, de a răspunde ori ba chemării Sale. Nu de smochin şi de smochine se face menţiune în parabola aceasta, ci de om (tot aşa şi în alte metafore neotestamentare: parcă de păsări ori de boi se îngrijeşte Atotputernicul !): care nu dispune de scuză valabilă spre a-L refuza pe Făcătorul său ori pentru a-I spune: n-am timp sau nu-i acum momentul potrivit.”

Pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru ca nu avea rod. Dumnezeu este atât iubire cât și dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va și pedepsi pe cei ce nu au rodit.

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *