Cum bem aghiasma mare?

Este vorba despre Aghiasma Mare, adică Apa Sfințită de la Bobotează (Botezul Domnului, numită și Epifania sau Arătarea Preasfintei Treimi).

(Material realizat de pr. Ciprian Mihail Dragomir)

Această Aghiasmă Mare este a doua ca importanță, după împărtășirea cu Însuți Trupul și Sângele Domnului și, bineînțeles, mai mare și decât Aghiasma Mică de la Sfânta slujbă a Sfeștaniei care ni se oficiază la cerere acasă și, periodic, la Biserică. Ea se bea înainte de a gusta Anafura, spre deosebire de gustarea Aghiasmei Mici, care se face după servirea unei bucățele de Anafură.

În ceea ce privește momentul gustării ei, arătăm că, în afara celor 9 zile (06 – 14 ianuarie) de întindere a slujbelor legate de Botezul Domnului, Aghiasma Mare nu se mai servește decât atunci când putem ajuna (adică să nu mâncăm până seara ori chiar până a doua zi) sau când suntem grav bolnavi (caz în care se folosește și pentru a ne unge cu ea sau pentru a pune o compresă înmuiată în ea pe locul dureros, mai puțin cele intime, pentru că se murdăresc mai repede!).

Vă doresc bucurie sfântă și vă aștept cu teme de discutat pe adresa intrebari@viatacurata.com , spre Slava lui Dumnezeu, bucuria Sfinților și mântuirea noastră! Doamne ajută!

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *