Aducerea moaștelor Sfântului Sfințitului Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu

Luna Ianuarie, ziua a douăzeci și noua, Aducerea moaștelor Sfântului Sfințitului Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu

Sfântul Ignatie, de Dumnezeu purtătorul sau Teoforul, fiind dus în Roma, din porunca împăratului Traian (98-117), precum se scrie în viața lui, și de fiare fiind mâncat pentru Hristos, au rămas oarecare oase ale lui, pe care adunându-le credincioșii ce erau atunci acolo, le-au dus în Antiohia, spre apărarea cetății, spre tămăduirea bolnavilor și spre slava lui Hristos Dumnezeu, pentru Care a pătimit cu osârdie.

Tot în această zi, Cuviosul Lavrentie închisul, din Pecersca

După ispitirea cuvioșilor închiși din Pecersca, Isac și Nichita, s-a aflat nevoindu-se în aceeași mănăstire, fericitul Lavrentie, care ca un bun ostaș al lui Hristos, se lupta cu vrăjmașul. Acesta dorea foarte mult după zăvorâre, însă cuvioșii părinți nu-l lăsau, căci îi aduceau aminte, cum acolo în singurătate au fost înșelați de vrăjmaș cei doi cuvioși.

Atunci Lavrentie cerându-și iertare, s-a dus în mănăstirea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie și acolo se nevoia monahicește în zăvorâre, omorându-și patimile cu înfrânarea, iar săgețile vicleanului le stingea cu apa lacrimilor sale, astfel încât a și luat dar de la Domnul de a tămădui neputințele oamenilor, precum și de a izgoni diavolii.

După multe fapte bune făcute în aceea mănăstire, cuviosul Lavrentie s-a întors iarăși în mănăstirea Pecersca și astfel s-a mutat la cele cerești, ca unul ce n-a fost mai prejos decât închișiii de mai înaintea sa.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Ianuarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2013

editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...