Poate intra femeia în biserica în perioada aceea a lunii?

Umblă și acum, ce-i drept, vorba că femeia nu are voie să intre și nici chiar să atingă ceva bisericesc în perioada ciclului! Chestiunea pleacă din vechimea Bisericii când, datorită lipsei elementelor de igienă de atunci, se găseau prin locașurile de cult picături de sânge! S-a luat deci decizia (canonul) administrativ de a se opri intrarea femeii în momentul său special, pentru a se evita neplăcerea fizică dintre oameni! Alăturată acestui canon este și interdicția duhovnicească ori dogmatică prin care se precizează că femeia nu se poate împărtăși câtă vreme nu i se oprește scurgerea!

(Material realizat de pr.Ciprian Mihail Dragomir)

Avem, prin urmare, două decizii, una organizatorică și una principială, de substanță! Cea cu organizarea își încetează puterea în momentul schimbării condițiilor, pe când cea dogmatică este neschimbătoare sau imuabilă! Nu poți să pui pe cei de la spălătorie să îți mai spele odată mașina, dacă abia au terminat și strălucește, decât dacă ai ceva cu ei sau ai o obsesie! Suntem deci în situația că femeia de astăzi, putându-se foarte bine proteja igienic, nu mai este oprită să intre în Biserică la vremea ciclului! Sfântul Atanasie cel Mare dă mărturie de acest aspect de mult!

 Vezi http://www.parohiamacin4.org/menstruatia.htm  Mai mult decât atât, este necesar să avem în vedere două aspecte esențiale: primul, că nu are femeia un robinet pe care să-l închidă când vrea, ci scurgerea ei e firească, reprezintă eliminarea ovulelor nefecundate și a fost rânduită de Dumnezeu Evei și femeilor de după ea ca semn de pocăință pentru păcatul neascultării (căci Eva până să păcătuiască nu avea ciclu!) și al doilea, că Biserica nu are de ce să oprească din principiu femeia să intre să se roage, atâta vreme cât invită pe orice om, mai ales pe cei păcătoși, chiar imediat după ce au ucis ori au desfrânat ori au înjurat ori au avortat ori au blestemat ori au fumat ori s-au îmbătat, ori indiferent ce păcat va fi făcut să intre și să-I ceară iertare Domnului! Păi oprim femeia, chiar dacă n-a păcătuit, dar lăsăm păcătosul?! Păi care e mai necurat, dacă e să vorbim așa?!

Problema este că primul canon a fost dat într-un Sinod Ecumenic, adică al episcopilor din toată lumea și numai un alt Sinod Ecumenic îl va putea modifica și de drept, deși de fapt el și-a încetat lucrarea! Și mai este și sfatul ca doamnele și domnișoarele să nu spună oricui în ce periodă sunt, pentru că mulți încă nu înțeleg modificarea de condiții și sunt mai reticenți! Deci femeia poate intra oricând în Biserică, inclusiv la ciclu, se poate spovedi, poate săruta icoanele, poate intra în altar la sfințirea Bisericii, dar nu se poate împărtăși în zilele scurgerii și nici cu o zi înainte, pentru că este incompatibilitate între primirea Trupului și Sângelui Domnului și eliminarea Lui prin sângele ei. Aceeași interdicție o are și bărbatul, dacă înainte de a se împărtăși are noaptea scurgere specială – trebuie să amâne împărtășania, cu sfatul duhovnicului, pentru altă zi! Și nici bolnavii, până nu li se oprește hemoragia, nu pot fi împărtășiti, pe același principiu dogmatic de mai sus!

Vă doresc bucurie sfântă și vă aștept cu teme de discutat pe adresa intrebari@viatacurata.com , spre Slava lui Dumnezeu, bucuria Sfinților și mântuirea noastră! Doamne ajută!

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *