Cum alcătuim un acatist sau un pomelnic?
Ambele sunt denumiri compatibile, care fac trimitere la o listă de nume, fie de vii, fie de adormiți, fie completă (și cu unii și cu ceilalți).
(Material realizat de pr. Ciprian Mihail Dragomir)
Este bine ca să avem o logică, o ordine și în scrierea acestor nume, potrivit gradelor de rudenie și a importanței duhovnicești pe care o au persoanele care le poartă! Astfel primii pe acatist se trec preoții din viața noastră, fie duhovnici, fie sfătuitori, fie de botez, de cununie, sau de care am auzit și ne sunt dragi. Urmează nașii, ca părinți spirituali, indiferent de relația de apropiere dintre noi și ei, pentru că am întâlnit multe cazuri când nu se mai înțelegeau și de aceea nici nu se mai pomeneau de bine, ceea ce este total greșit! Apoi trecem părinții trupești și, după caz, părinții care ne cresc!
Locul de după părinți este ocupat de binefăcătorii noștri, care ne-au ajutat ori cu un sfat, ori cu prezența, ori cu priceperea și posibilitățile lor cândva, fie cât de puțin! Aici ne așternem propria persoană sau propria familie (dacă suntem deja căsătoriți și avem copii), completată cu numele fraților și surorilor (dacă sunt)! Nu-i uităm pe finii încredințați de Dumnezeu, oricât de mulți ar fi, pentru că răspundem pentru ei ca îndrumători duhovnicești! Înșiruim apoi pe prieteni, vecini, colegi și colaboratori, pe cei care au o suferință sau care trec printr-o tulburare mai mare de care am aflat, precum și pe cei care știm că ne înțeleg mai greu, ca să nu spun că ne dușmănesc!
Aceeași ordine o păstrăm în rândul celor adormiți, selectând din fiecare grupă pe cei care se încadrează în ea! Mulți obișnuiesc să-l scrie de acasă ori de mână ori chiar pe calculator, actualizat constant și fotocopiat pentru a fi mai ușor de gestionat!