Sfinții Apostoli Arhip și Filimon și Sfânta Apfia

Întru această lună, ziua a nouăsprezecea Sfinții Apostoli Arhip și Filimon și Sfânta Apfia

Sfântul Apostol Arhip, unul din cei 70 de apostoli a fost episcop după Sfântul Epafras, în cetatea Frigiei, din Colose, Sfântul Filimon era cetățean vestit în aceeași cetate, fiind amintit de Sfântul Apostol Pavel, iar Sfânta Apfia, zice Sfântul Ioan Gură de aur era soția lui Filimon.

Sfântul Filimon a fost episcop apostolicesc, fiind trimis la propovăduire apostolească, umblând prin orașele Frigiei, ajungând episcop în Gaza.

Fiind într-o vreme în Colose, praznicul necuratei Artemida, Sfinții Arhip, Filimon și Apfia împreună cu credincioșii erau în rugăciune în casă. Deci, au năvălit închinătorii de idoli peste credincioși, pe unii bătându-i, pe alții ucigându-i, iar pe cei trei apostoli i-au chinuit, după care i-au ucis cu pietre pe Sfântul Apostol și pe soția lui, Sfânta Apfia, iar Sfântul Apostol Arhip a fost străpuns cu cuțite de copii.

Tot în această zi, Cuviosul Dositei, ucenicul Cuviosului Dorotei

Slăvitul părinte Dorotei, s-a făcut monah în obștea Sfântului Serida, iar mai pe urmă a zidit o bolniță unde slujea bolnavilor. Fiind adus un tânăr, anume Dositei la bolnița lui Dorotei, acela petrecea în ascultare, fiind liniștit și blând în tot lucrul. Niciodată cuviosul Dorotei nu-l lăsa pe Dositei să aibă împătimire spre un lucru, acesta primind totul cu credință, cu dragoste și cu osârdie.

Astfel, după cinci ani în care tânărul Dositei și-a tăiat voia, fiind în ascultare față de cuviosul Dorotei, a căzut în boală și scuipa sânge. Deci, fiind acela pe patul de moarte, a venit marele stareț Varsanufie care i-a zis: ,,Mergi cu pace și stai înaintea Sfintei Treimi și te roagă pentru noi!”

sursa: Viețile Sfinților pe luna Februarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2012

Editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...