Sfântului-Sfinţit-Mucenic-Proterie,-Patriarhul-Alexandriei,-28.02
Sfântului-Sfinţit-Mucenic-Proterie,-Patriarhul-Alexandriei,-28.02

Sfântul Sfințit Mucenic Proterie, patriarhul Alexandriei

Întru această lună, ziua a douăzeci și opta Sfântul Sfințit Mucenic Proterie, patriarhul Alexandriei

Sfântului-Sfinţit-Mucenic-Proterie,-Patriarhul-Alexandriei,-28.02

În Alexandria Egiptului, după moartea Sfântului Chiril, era un preot dreptcredincios și nebiruit în creștineștile dogme, anume Proterie, sfânt cu viața și plin de înțelepciunea cea insuflată de Dumnezeu. În acea vreme, era patriarh al Alexandriei, Dioscor ereticul, care îl momea pe Proterie cu înșelăciune, propunându-i protopopia. Adunându-se sinodul de la Calcedon și fiind depărtat ereticul Dioscor, a fost ales Proterie, ca patriarh al Alexandriei.

Dar, era mare dezbinare în Biserica Alexandriei, pentru că unii credincioși țineau ereziile lui Dioscor. De aceea, Proterie a avut nevoie de ostașii împăratului Marcian pentru a smeri pe cetățenii și credincioșii de acolo, care au fost lăsați să flămânzească. Văzând acestea, poporul a rugat pe arhierul lui Hristos, Proterie ca să înduplece pe împărat, lucru pe care l-a și primit.

Astfel, s-a făcut pace în Biserică, dar murind Marcian, îndată ereticii au năvălit cu tulburare asupra Bisericii din Alexandria, iar patriarhul Proterie văzând gloata a dat să fugă din cetate, dar s-a întors pentru a primi moartea mucenicească, fiind ucis cu nemilostivire de acei ticăloși.

Tot în această zi, Cuviosul Vasile, împreună pătimitor și pustnic cu Sfântul Procopie Decapolitul

Acesta a trăit pe vremea lui Leon Isaurul, luptătorul împotriva icoanelor, din porunca căruia a și fost închis în temniță. Pierind nebunul împărat, a fost eliberat cuviosul Vasile, dimpreună cu cuviosul Procopie și cu ceilalți sfinți părinți.

Apoi, sfântul Vasile, nevoindu-se în pustnicești osteneli și plăcând lui Dumnezeu, s-a mutat la cereștile locașuri.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Februarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2012

Editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...