Sfântul Ioan Casian

În luna februarie, ziua a douăzeci și noua Sfântul Ioan Casian

Acesta era de neam străromân, născându-se pe la anul 365 în Dobrogea, care atunci se numea Sciția Mică, la un loc ce se cheamă de atunci, ,,podișul lui Casian”, și ,,peștera lui Casian”.

Sfântul  Casian a mers împreună cu prietenul său, Gherman la Locurile Sfinte, unde au și ajuns amândoi călugări, intrând într-o mănăstire de lângă Betleem. Dorind după viață mai aspră, au plecat în sihăstriile Egiptului, la anahoreți de acolo, de unde culegeau cuvinte și sfaturi duhovnicești.  După aceea, mergând ei mai departe, s-au dus și în pustia Schetică, de la care de asemenea au cules învățături pentru viața duhovnicească.  Urmând acelor sfinți părinți, cei doi au făcut experiența luptei aspre a sufletului îndrăgostit de Dumnezeu, împotriva gândurilor celor pătimașe și a demonilor pizmași, inclusiv împotriva plictiselii, a acediei.

După șapte ani, cuvioșii s-au întors la Betleem, unde au dobândit de la părintele lor duhovnicesc dreptul de a trăi înainte în pustnicie, de aceea s-au îndreptat spre Egipt. Însă, fiind o tulbare acolo, s-au dus dimpreună cu 50 de monahi la Constantinopol, dorind să trăiască sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfântul Casian a fost silit să primească diaconia, iar Sfântul Gherman, preoția din mâinile marelui patriarh. Fiind izgonit, Sfântul Ioan Gură de Aur, cuvioșii  Casian și Gherman au mers la Roma ca să-i spună episcopului Romei cele întâmplate cu patriarhul lor. După zece ani de stat la Roma, unde a fost și hirotonit preot, Casian s-a dus la Marsilia, în sudul Galiei, unde a întemeiat Mănăstirea Sfântului Victor, pentru bărbați, iar pentru fecioare, a zidit Mănăstirea Mântuitorului.

La rugămintea Sfântului Castor, episcope de Apt, Sfântul Casian a întocmit lucrarea sa ,, Instituții cenobitice ” pentru mănăstirile pe care le întemeiase în Provența.

Sfântul a adormit către anul 435, fiind cinstit de toți călugării, ca unul dintre marii învățători ai monahismului.

Tot în această zi, Cuviosul Părintele nostru Gherman din Dobrogea

Acesta s-a născut pe la anul 368 în nordul Dobrogei, din părinți străromâni, fiind din același sat și contemporan cu Sfântul Ioan Casian.

Dorind o viață mai duhovnicească, a mers cu Sfântul Casian să se închine cuvioșilor din pustiul Egiptului. După o vreme, s-au dus pe la Sfintele Locuri, de unde au plecat la Constantinopol, la Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a făcut preot pe la anul 400.

Acest sfânt era atât de cinstit de prietenul său, Sfântul Casian, încât acesta îl numea, în carte sa ,,Convorbiri cu Părinții din Pustie”, ,,Sfântul Părinte Gherman”.

Cuviosul Gherman a adormit la Roma, pe la anii 405-415, dându-și sufletul în mâinile Domnului.

Tot în această zi, Cuvioșii Varsanufie și Ioan din Gaza

Sfântul Varsanufie era de neam din Egipt și s-a făcut monah de tânăr, intrând în mănăstirea Sfântului Marcel din Palestina. Mai apoi, s-a dus în mănăstirea avei Serid, aproape de Gaza, viețuind singur timp de 50 de ani. După aceasta, Sfântul Varsanufie adunând ucenici îi povățuia pe aceștia pe calea duhovnicească.

Unul din ucenicii Sfântului Varsanufie a fost Ioan, care-i urma în toate aceluia, dobândind darul prorociei, de aceea a fost supranumit prorocul.

Când era întrebat Varsanufie, acesta răspundea : ,, Fă cum ți-a spus fratele Ioan”.  Retrăgându-se cuviosul Varsanufie, Ioan vesti și el că va pleca din viața de aici peste o săptămână, lucru pe care l-a făcut peste două săptămâni pentru că a fost rugat să mai rămână cu frații.

Sfântul Varsanufie nu se știe când a plecat la Domnul, dar atunci când patriarhul Ierusalimului i-au deschis chilia sa, a izbucnit un foc care a învăluit adunarea.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Februarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2012

Editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...