Sfântul Apostol Onisim, unul din cei șaptezeci
Întru această lună, ziua a cincisprezecea, Sfântul Apostol Onisim, unul din cei șaptezeci
În Colose, cetatea Frigiei, trăia un bărbat vestit și cu dregătorie, anume Filimon, care a crezut în Hristos și s-a învrednicit mai pe urmă de treapta episcopiei, apoi s-a numărat și în ceata celor 70 de sfinți apostoli. Mai înainte de apostolia lui, la Filimon se afla un rob, anume Onisim, cel care a fugit de la stăpânul său și ducându-se la Roma, a crezut în Hristos, prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel.
Apostolul neamurilor, marele Pavel a scris o scrisoare către Filimon, prin Tihic, căruia îi cerea să-i ierte greșeala lui Onisim și să-l primească cu dragoste, lucru pe care fostul stăpân l-a făcut. Acesta i-a dăruit și libertatea, apoi l-a trimis iarăși la Roma, la Sfântul Pavel ca să-i slujească acestuia, acolo.
Apostolul Onisim a stat în Roma slujind sfinților, apoi a fost pus de dânșii episcop, iar după sfârșitul acelora, a propovăduit pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra. Apoi a luat scaunul în Efes, după Sfântul Timotei și după Sfântul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, păstorind până la bătrânețe, când a și fost prins de necredincioși și pentru că nu s-a închinat idolilor, eparhul Tertil a poruncit să fie aruncat în temnița cea mai întunecată. După 18 zile petrecute acolo, Onisim a fost trimis în surghiun la Putiol, dar pentru că și acolo propovăduia pe Hristos, același eparh l-a condamnat la moarte prin tăierea capului cu sabia. Astfel, plăcutul lui Dumnezeu, Onisim s-a mutat la cereștile locașuri, iar trupul lui a fost pus într-o raclă de argint de către o femeie oarecare creștină.
sursa: Viețile Sfinților pe luna Februarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2012
Editor: George Cismaru