candela
candela

Sfânta Muceniță Miropi

Sfanta Mucenita Miropi

Sfanta Mucenita Miropi

Sfânta fecioară Miropia s-a născut din părinți creștini în cetatea Efesului și a fost luminată cu sfântul botez, după ce tatăl ei se mutase din această viață. Împărățind atunci Deciu și pornind prigoană asupra creștinilor, maica sa a luat pe Miropia și s-au dus în insula Hiului, unde avea o moștenire. Și închizându-se cu fiica sa într-o casă, se rugau lui Dumnezeu.

Venind odată ighemonul Numerian în insula aceea a prins pe fericitul  Isidor , creștin bun cucernic și care avea dregătoria de ostaș. Pe acesta l-a ucis acest păgân după ce întâi la supus la felurite munci prin tăiere de sabie și l-a aruncat într-o râpă spre mâncare fiarelor și păsărilor, punând și strajă spre a nu fi luat de creștini.

Iar Sfânta Miropia, plină fiind de râvnă dumnezeiască  a luat noaptea cu roabele sale în taină trupul mucenicului și l- a pus la loc însemnat. Aflând ighemonul că s-a furat trupul lui Isidor a ferecat pe străjeri și i-a purtat prin toată insula până ce vor afla trupul cel furat. Atunci văzând Sfânta Miropia pe străjeri chinuiți și auzind că de nu vor afla trupul mucenicului li se vor tăia capetele s-a umilit în sine și a iesit în întâmpinarea lor spunându-le că ea a luat trupul pe când ei dormeau. Iar ostașii auzind acestea au luat-o și au dus-o înaintea ighemonului care a supus-o la chinuri pentru că a răspuns cu îndrăzneală împotriva lui, după care au închis- o în temniță, fiind aproape moartă. La miezul nopții,  a venit o ceată de îngeri împreună cu mucenicul Isidor, care i-a spus că, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și va fi împreună cu ei și că va primi cununa cea gătită ei. Acestea zicând Isidor, s-a bucurat Miropia și și-a dat duhul în mâinile Domnului umplându-se  temnița de bună mireasmă. Atunci unul din străjeri văzând și auzind toate acelea a alergat  la preot și a primit Sfântul Botez, după care a primit sfărșit mucenicesc.Iar trupul Sfintei Miropia l-au luat creștinii și l-au îngropat creștinii în loc însemnat, slăvind pe Dumnezeu.

Tot în această zi:

Tot în această zi:

  • pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Solomon, arhiepiscopul Efesului, care în pace s-a săvârşit.
  • pomenirea Sfântului Aviv cel nou, care prin foc s-a săvârşit.
  • pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Chiril Fileotu, care a pustnicit pe la anul 1060.

S-ar putea să vă placă și...