Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Sf._Vasile_cel_Mare

Sf. Vasile cel Mare

Întru această lună, ziua 1 facem pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Acesta a avut ca patrie Pontul, ce este în Capadocia și s-a născut din părinți binecredicioși și de Dumnezeu cinstitori, anume tatăl său se numea Vasile, iar mama sa, se chema Emilia.

Sfântul Vasile a deprins toate învățăturile folositoare ale vremii de la dascăli renumiți, precum Libaniu sofistul și, de asemenea s-a sârguit spre toată fapta bună, încât era cinstit și vrednic înaintea tuturor.
La Atena, l-a aflat pe pe Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu cu care s-a întrecut în râvna cea dumnezeiască, covârșind pe toți cei de o vârstă cu dânșii.

Marele Vasile nu s-a temut de împărații păgâni din vremea lui care prigoneau dreapta credință, ci a luptat împotriva arianismului acestora și a celor căzuți în această erezie.
Atât de bine a păstorit turma lui Hristos, încât cu ajutorul creștinilor din vremea lui a ridicat vestitele vasiliade, case pentru săraci și pentru primirea străinilor, precum și spital și casă de bătrâni.
Plăcutul lui Dumnezeu, Vasile s-a mutat la cele cerești în anul 379, fiind în vârstă de numai 49 de ani, pe care i-a trăit ca și cum ar fi viețuit mult mai mulți ani.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Ianuarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2013

Editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...