Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium

Sfantul Mucenic Irineu a fost episcop in timpul domniei imparatului roman Diocletian (284-305), in cetatea Sirmium (prezenta in provincia romana Pannonia Inferioara, langa Singidunum – Belgradul de astazi). Aceasta cetate era locuita de stramosii nostri daco-romani si de traci romanizati.

Informatii despre viata sa avem din asa-numitele „Acte martirice”, documente intocmite dupa procesele de judecata ale celor ce au patimit pentru credinta lor. Dintr-un Act martiric aflam ca a fost judecat si condamnat la moarte de guvernatorul Probus.

Sfantul Mucenic Irineu a fost casatorit. Regula privitoare la celibatul episcopilor avea sa fie prevazuta mai tarziu, in cadrul Sinoadelor Ecumenice.

Pentru ca nu a jertfit zeilor a fost supus la multe chinuri. Dorinta episcopului Irineu a fost sa fie ucis cu sabia, ca toti sa cunoasca „in ce fel s-au deprins crestinii sa dispretuiasca moartea pentru credinta lor in Dumnezeu”. In Actul martiric care relateaza viata sa, se pastreaza si rugaciunea pe care Sfantul Irineu a rostit-o inainte de a fi ucis: „Doamne, Iisuse Hristoase, Care ai binevoit sa patimesti pentru mantuirea lumii, fa sa se deschida cerurile Tale, ca ingerii sa primeasca sufletul robului Tau Irineu, cel ce moare pentru numele Tau si pentru poporul Tau, care sporeste in Biserica Ta universala din Sirmium. Iti cer si ma rog milostivirii Tale sa ma primesti si pe mine si sa binevoiesti a-i intari si pe acestia in credinta Ta”.

In ziua de 6 aprilie 304, a fost taiat cu sabia si aruncat in raul Sava.

S-ar putea să vă placă și...