Sfântul Mare Mucenic Teodot Stratilat

Întru această lună, ziua a opta Sfântul Mare Mucenic Teodot Stratilat

Acesta era de neam din Evhaita, care nu este departe de cetatea Iracliei, om viteaz și îmbărbătat și era pus de împărați ca stratilat, adică voievod. El era vestit în acele vremuri, pentru că a ucis un balaur cu puterea lui Hristos, nu departe de cetatea Evhaitei și așa o mulțime de popor și ostași s-au botezat, crezând în Dumnezeul lui Teodor.

Auzind păgânul împărat Liciniu, că toată Iraclia a primit dreapta credință, a trimis niște protectori, ca să-l aducă cu cinste la el pe Teodor Stratilatul. Însă voievodul n-a mers, ci a trimis scrisoare împăratului să vină în Iraclia, pentru că dorea să pătimească în cetatea sa, pentru ca să-i întărească și pe alții în Hristos.

Deci, a venit Liciniu împăratul cu oaste în Iraclia, aducând cu el și idoli de aur și argint pe care Teodor i-a cerut de la acesta, pretinzând că vrea să-i cinstească, însă aducându-i în casa sa, i-a sfărâmat, iar aurul l-a împărțit la săraci.

Dacă a auzit păgânul ce a făcut Teodor, a rămas mut fără de glas și ca un ieșit din minte. Apoi, mâniindu-se a poruncit să fie sfântul bătut cu vine de bou, să fie chinuit mult și aruncat în temniță în obezi. După cinci zile, Teodor a fost răstignit pe o cruce ca și Domnul Hristos, încât i-au scos cu săgeți și lumina ochilor. Așa pătimind sfântul a strigat către Domnul, apoi a tăcut, iar Liciniu socotind că era mort, l-a lăsat pe cruce.

Domnul n-a lăsat pe mucenicul său, și a trimis pe îngerul Său care l-a făcut pe Teodor întreg și sănătos. Mergând doi sutași ca să aducă trupul sfântului la împărat aceștia l-au aflat în viață, după cum Hristos S-a sculat din morți și pe acesta l-a înviat. Deci, au crezut aceia în Hristos, iar după ei mulți alți ostași au crezut în Dumnezeul creștinilor.

În sfârșit, pentru a potoli tulburarea în popor, care vroia să-l omoare pe Liciniu, Sfântul Teodor i-a sfătuit să nu ridice război împotriva slugii diavolului, iar el de acum se cade să meargă la Hristos.

După ce s-a rugat Domnului Hristos,Teodor s-a însemnat cu semnul Sf. Cruci, apoi și-a plecat capul sub sabia călului trimis de Liciniu, iar trupul lui a fost luat de popor și îngropat cu mare cinste în Evhaita, unde se făceau minuni spre slava lui Dumnezeu.

Tot în această zi, Sfântul Proroc Zaharia

Acesta se tâlcuiește pomenire a lui Dumnezeu, fiind din neamul lui Levi și născându-se în Galaad. A prorocit că Iosedec va naște un fiu, care va fi preot al Domnului în Ierusalim, de asemenea despre prădarea cetății sfinte și sfârșitul ei, despre surparea templului, despre încetarea prorocilor, a preoților iudei, a sâmbetelor și despre îndoita judecată. A adormit în pace, la adânci bătrâneți.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Februarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2012

Editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...