Aducerea moaştelor Ioan cel Nou la Suceava

Desi ziua de praznuire a Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava este pe 2 iunie, exista traditia ca Sfantul Ioan cel Nou sa fie cinstit in mod deosebit si in ziua in care sfintele sale moaste au fost aduse la Suceava. In timpul lui Alexandru cel Bun, au fost aduse in Moldova moastele Sfantului Ioan cel Nou. Ele au fost furate in anul 1686 de regele Jan Sobieski si duse in Polonia, la Zolkiew, de unde au fost readuse pe 24 iunie 1783.

După Sfânta Cuvioasă Paraschiva de la Iaşi (14 Octombrie), unul dintre sfinţii cei mai veneraţi în Moldova este Sfântul Ion cel Nou de la Suceava, ale cărui moaşte se află în ţara noastră de 600 de ani.

Era originar din Trapezunt, în Asia Mică, şi negustorea cu tatăl său făcând comerţ cu cetăţile de pe malul Mării Negre. Într’una din călătoriile spre Cetatea Albă, pe Nistru, a avut o dispută cu un neguţător veneţian care, din răzbunare, a minţit pe stăpânul mongol al cetăţii că Ioan vrea să devină musulman. În confruntarea cu acesta, tânărul creştin i-a spus că nu are motive să-şi schimbe credinţa, ceea ce a declanşat furia eparhului, sau mai marelui cetăţii, care a poruncit ca Ioan să fie chinuit. A suportat cu credinţa şi stoicism torturi înfricoşătoare între care legarea de coadă unui cal sălbatic şi târârea pe caldarâmul cetăţii – iar în final i s-a tăiat capul (2 Iulie 1330).

Eparhul cetăţii, iniţial, n-a permis creştinilor să-l îngroape, dar o minune – apariţia unor îngeri şi împietrirea mâinii unui tătar care a tras cu arcul asupra lor – l-a determinat să-şi schimbe atitudinea. Trupul lui Ioan a fost dus în procesiune în biserica Cetăţii Albe şi depus acolo.

S-ar putea să vă placă și...