În Duminica Orbului se face Lumină

Despre Orbire

Când a auzit Iisus că l-au gonit afară din sinagogă, aflându-l, i-a zis:“Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?” Iar el a zis: “Cine este Acela, Doamne, ca să cred Într-însul?” Şi i-a zis Iisus: “L-ai văzut pe El. Cel ce grăieşte cu tine, Acela este”. Iar el a zis: “Cred, Doamne!” şi I s-a închinat Lui.(Evanghelia după Ioan, 9, 38)

Din nefericire orbirea a devenit o stare de fapt a lumii actuale. Chiar dacă oamenii văd, ei văd doar lumina palpabilă, contextuală și contemporană lor și lumii în care se află. Printr-o parabolă cu textele lui Nicolae Velimirovici, cârtița nu știe că dincolo de întunericul vizuinii ei sub-pământene există Viață. Există o altă Lume. Un alt Univers. Ei bine, recurgând la analogie, și noi ne aflăm prinși astăzi în capcanele vizuinelor noastre, neștiind sau uitând să vedem cu ochii sufletului că dincolo de întunericul acestei lumi există LUMINĂ. Cea Dumnezeiască, a Sfintei Treimi.

Tâlcuire

Una dintre cele mai profunde tâlcuiri ale acestei Duminici o culegem dintr-o predică a părintelui Arsenie Boca.

Orb fiind şi a căpăta prin minune o pereche de ochi, e o mare bucurie a vieţii, o ieşire fericită din întuneric, ieşirea la lumina veacului acestuia. Pământean fiind şi a te hotărî să mărturiseşti pe Dumnezeu cu orice preţ şi cu orice luare în derâdere, e o şi mai mare bucurie, care te poate duce până la deschiderea ochilor duhovniceşti, ai credinţei, şi să-L vezi pe Iisus, să ţi Se descopere Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Cel care e cu noi în toate zilele până la sfârşitul veacului.

A vedea pe Iisus e o fericire care nu se aseamănă cu nici o bucurie pământească; iar aceasta se întâmplă din când în când şi din neam în neam, ca să nu se stingă dintre oameni siguranţa existenţei lui Dumnezeu.

Credinţa în Dumnezeu şi mărturisirea Lui este acelaşi lucru cu ieşirea sufletului din întuneric în lumina dumnezeiască, ieşirea în lumina veacului viitor. Iată o tămăduire deplină. Iată un misionar neînfricat al lui Iisus.

Ierom. Arsenie Boca, Rostul Incercarilor, Ed. Pelerinul, Iasi 2004

 

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *