„Cuvântul Vieții” la Bookfest

Lansare de carte

Salonul interna­țional de carte, care s-a desfăşurat în pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, în perioada 30 mai – 3 iunie,  a găzduit vineri, 1 iunie, pe scena centrală „Agora”, o dublă lansare de carte în cadrul editurii Cuvântul Vieții.

Este vorba despre cele două volume: „Scrieri I. Predici și îndrumări omiletice” de Arhimandrit Benedict Ghiuș; și „Părintele Benedict Ghiuș – duhovnic smerit și mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste”. Evenimentul a reunit personalități bisericești, profesori de teologie, preoți, dar și cititori și iubitori ai cărților cu conținut duhovnicesc.

Cu această ocazie, au vorbit despre noile apariții și despre personalitatea părintelui Benedict Ghiuș: Prea­sfințitul ­Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor; pr. prof. dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, pr. prof. dr. Mihail-Simion Săsăujan, consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al ­Arhiepiscopiei Bucureș­tilor; pr. conf. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea „Justinian Patriarhul”, care a fost și moderatorul lansării.

Seria „Benedict Ghiuș” a Editurii „Cuvântul Vieții” este coordonată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Părintele Benedict Ghiuș, prezent și prin aceste două noi cărți în conștiința contemporanilor, a slujit ani îndelungați Biserica Ortodoxă Română, atât ca tânăr misionar dincolo de granițele artificiale, adică în Basarabia, unde calitățile sale, pe care el le numea modeste, l-au promovat pentru ascultări ­înalte, dar apoi ca profesor de seminar la Mănăstirea Neamț sau ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București, ca mărturisitor al adevărurilor credinței noastre în temnițele comuniste sau în anii de retragere la Mănăstirea Cernica. Prin toate faptele sale, părintele Benedict Ghiuș este un model. Aceste două noi cărți lansate, care îl cinstesc, vorbesc de opera lui, pe de o parte, pentru că una dintre cărți conține predici și îndrumări omiletice, meditații care s-au aflat în manuscris, iar cealaltă carte vorbește, prin cuvintele celor care l-au cunoscut, despre preotul și mărturisitorul, duhovnicul și omul Benedict Ghiuș. Vom descoperi în aceste lucrări că el a fost unul dintre marii slujitori ai Bisericii”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Ceilalți vorbitori au evaluat cele două volume din perspectiva contribuției pe care o aduc la dezvoltarea omileticii, a cunoașterii istoriei și mai ales a dimensiunii rezistenței împotriva comunismului, cât și a renașterii duhov­nicești care s-a făcut prin intermediul mișcării „Rugul Aprins”. „A fost un eveniment deosebit pentru că am avut curajul de a ieși pe scena aceasta care se numește «Agora», a salonului de carte, și am propus iubitorilor de carte două volume dedicate părintelui arhimandrit Benedict Ghiuș, unul cu predici și materiale omiletice, iar celălalt cu 35 de mărturii și evocări despre cel care a fost inițiatorul mișcării isihaste «Rugul Aprins»”, a spus pr. prof. dr. Mihail-Simion Săsăujan.

 

 

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *