Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului

Sfantul Ioan de la manastirile Rasca si Secu este cinstit pe 30 august. Este un sfant roman care a trait in secolul al XVII-lea, in vremea Sfintilor mitropoliti Varlaam si Dosoftei ai Moldovei. Cel dintai care l-a facut cunoscut si l-a cinstit ca sfant pe Cuviosul Ioan de la Rasca a fost Sfantul mitropolit Dosoftei al Moldovei.

Sfantul Ioan s-a nascut intr-un sat smerit din Vrancea, in familia razesilor Gheorghe si Anastasia. Monahul nevoitor Varlaam Motoc, care avea sa devina mitropolit al Moldovei, ruda cu Sfantul Ioan, se retrasese deja de ceva vreme in Manastirea Secu. Afland ca tanarul isi dorea viata monahala, Sfantul Varlaam l-a luat pe acesta si l-a dus la Manastirea Rasca. Aici, in anul 1630, tanarul a fost tuns in monahism, de catre egumenul Agafton, primind numele Ioan. In obstea monahala de la Rasca, nevoitorul Ioan avea sa vietuiasca aproape 18 ani.

In anul 1632, Sfantul Varlaam este ales mitropolit al Moldovei, chilia sa de la Manastirea Secu ramanand nelocuita. Dupa o perioada, mitropolitul il cheama pe Sfantul Ioan in obstea monahala de la Manastirea Secu, asezandu-l in fosta sa chilie.

In anul 1641, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei, sfatuit fiind de mitropolitul Varlaam, infiinteaza in cetatea Neamt o micuta manastire, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae. In acest nou loc de slujire, mitropolitul il va aseza pe Sfantul Ioan de la Rasca si Secu, care va starui in invatatura si in slujbe.

In anul 1650, Sfantul Ioan o va boteza pe fiica armasului Joldea; acestei fete ii va fi si duhovnic, pana la varsta de 16 ani, pentru ca mai apoi, ea sa se retraga in codrii Neamtului, in aspra nevointa si rugaciune; aceasta fata a fost Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla.

Spre sfarsitul anului 1657, Sfantul mitropolit Varlaam avea sa treaca la cele vesnice, la capataiul sau aflandu-se Sfantul Ioan, care il va si inmormanta, in zidul de miaza-zi al bisericii din Manastirea Secu. In locasul din cetatea Neamt, Sfantul Ioan va sluji pana in anul 1665. Mai apoi, vreme de un an, el va fi randuit egumen, in Manastirea Secu.

In anul 1667, Sfantul Ioan este randuit episcop, fiind hirotonit pe seama Episcopiei de Husi. Vreme de sapte ani, intampinand multe greutati, Sfantul Ierarh Ioan a slujit cu toata puterea pe cei pastoriti, facand milostenii si mangaind pe cei bolnavi. In aceasta perioada, el s-a imprietenit cu Sfantul Dosoftei al Moldovei, aflat pe atunci in scaunul episcopal din Roman.

Incepand cu anul 1674, Sfantul Ierarh Ioan va fi randuit ca episcop de Roman, unde va sluji pana in anul 1685, cand adoarme in Domnul. Episcopul de Roman era unul dintre cei mai de seama ai Moldovei, adesea el fiind numit „arhiepiscop”.

Episcop fiind, Sfantul Ioan s-a ingrijit pe cat a putut sa zideasca Manastirea Mera, aflata in regiunea sa natala, la numai 12 kilometri de orasul Odobesti si la aproape 25 de kilometri de municipiul Focsani. Un ajutor de seama in aceasta privinta avea sa-l primeasca de la vornicul Motoc din Odobesti, o ruda de-a sa. La mica distanta se afla Manastirea Varzaresti, parasita la acea vreme; in aceasta avea sa aseze cateva maici, pana la terminarea noii manastiri. Intre maicile aduse la Manastirea Varzaresti s-a numarat si Cuvioasa Teodora, viitoarea pustnica de la Sihla.

Sfantul ierarh Ioan, de la Rasca si Secu, a adormit in Domnul in anul 1685. Cel care a condus soborul si slujba de inmormantare a sfantului a fost Sfantul Dosoftei, pe atunci deja mitropolit al Moldovei. Sfantul Ioan va fi inmormantat la Manastirea Secu, langa mormantul Sfantului Varlaam. Dupa inmormantarea sfantului, ramanand fara duhovnic, mult-nevoitoarea Teodora se retrage in codrii Neamtului, aproape de Schitul Sihla.

S-ar putea să vă placă și...