Cuviosul Grigorie Domesticul care în Marea Lavră a Atonului s-a nevoit şi o monedă de aur de la Născătoarea de Dumnezeu a primit

Sf. Grigorie Domesticul a fost contemporan cu Ioan Cucuzel, trăind la Marea Lavră din Muntele Athos în sfinţenie şi evlavie. Asemeni lui Ioan acesta cânta în corul din dreapta al Marii Lavre şi chiar era numit Grigorie Cucuzel în onoarea învăţătorului său. Sf. Grigorie se deosebea prin aptitidinile sale tehnice şi dulceaţa vocii. El cânta slujbele de priveghere cu multă evlavie şi zdrobire de inimă, fără să se aşeze vreodată în biserică.

Patriarhul Calist I (prăznuit în 20 iunie) a introdus cântarea „Toată suflarea se bucură” la Liturghia Sf. Vasile cel Mare în locul „Cuvine-se cu adevărat..”, dar Patriarhul Filotei (prăznuit în 8 octombrie), care l-a succedat, a reintrodus în Sf. Liturghie a Sf. Vasile „Cuvine-se cu adevărat..”. Curînd după acestea, Sf. Grigorie a cântat „Toată suflarea se bucură” la Sf. Liturghie în ajunul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, în prezenţa Patriarhului Grigorie al Alexandriei. Sf. Fecioară i-a apărut lui Grigorie şi i-a mulţumit că a cântat imnul în cinstea sa, dîndu-i o monedă de aur. De atunci, la slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile se cântă „Toată suflarea..”.

Sf. Grigorie a adormit întru Domnul în 1355.

S-ar putea să vă placă și...