Soborul Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

Luna Ianuarie, în ziua a șaptea Soborul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

A doua zi după Sfânta și dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui soborul cinstitului și slăvitului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, căci se cade a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeisc, punând mâna sa pe creștetul Stăpânului.

Prin sobor se înțelege adunarea poporului în biserică, la cântarea și slăvitului lui Dumnezeu, întru cinstea și lauda marelui Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Celui ce se prăznuiește.

Deci să săvârșim și noi cu bucurie duhovnicească acest sobor al Sfântului Ioan, rugându-l să mijlocească pentru noi către Stăpânul Hristos, ca să fim și noi în biserica celor ce prăznuiesc veșnic, în ceruri, alături de toți sfinții lui Dumnezeu.

Tot în această zi, cuvânt despre cinstita mână a Sfântului Ioan Botezătorul

După ce Irod a tăiat capul Sfântului Ioan, cinstitul său trup a fost îngropat de ucenicii săi, în cetatea Sevastia din Samaria. Aici, Sfântul Evanghelist Luca  a ajuns să-l propovăduiască pe Hristos, deci vrând a lua trupul Înaintemergătorului nu i s-a dat voie de către locuitorii cetății, astfel i s-a permis să ia numai mâna dreaptă a Sfântului, cea care l-a botezat pe Domnul, pe care a dus-o în cetatea sa, Antiohia.

După mulți ani, pe vremea împăratului Iulian paravatul, cel care s-a lepădat de Hristos, acesta a căutat să dea foc la moaștele sfinților. Deci, a venit păgânul și în Antiohia, dar creștinii ascunseseră mâna sfântului într-un stâlp oarecare ca să nu fie profanată.

După moartea acelui împărat mâna sfântului a fost scoasă din acel stâlp și era cinstită din nou de creștini.

Dar, în cetatea Antiohiei erau și păgâni care aduceau jertfe zeilor, printre care se număra și un balaur înfricoșat căruia îi aduceau ca jertfă o fecioară fără prihană în fiecare an. Deci, într-un an au căzut sorții ca să dea fiica unui creștin ca jertfă balaurului. Tatăl fetei a alergat la biserica unde era și mâna Botezătorului și acolo a reușit să muște în taină cu dinții încheietura degetului mic a sfântului.

Prin urmare, a venit tatăl fetei cu aceasta la peștera unde era balaurul și cu ajutorul Mergătorului și al Domnului a aruncat în gura balaurului încheietura sfințitului deget și acela a căzut mort.

Astfel de minuni și altele a săvărșit Botezătorul Ioan, iar atunci când agarenii au luat cetatea Antiohia în stăpânire a căzut și cinstita mâna a Înaintemergătorului în mâinile acelora. Însă, un bărbat cinstit, pe nume Iov a reușit să scoată mâna din cetate și s-o ducă la Calcedon, fiind primită de patriarh și de popor ca și cum l-ar fi întâmpinat în chip nevăzut pe Înaintemergătorul Domnului.

sursa: Viețile Sfinților pe luna Ianuarie, ediția a-III-a, editura Mănăstirea Sihăstria- 2013

Editor: George Cismaru

S-ar putea să vă placă și...