Sfinții mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel

Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când domnea împăratul Liciniu. Potrivit altor cercetători, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel au pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.

Trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculițel. Peste această criptă s-a zidit în timp o biserică din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz. În vara anului 1971, cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. În interiorul criptei s-a gasit un sicriu cu osemintele a patru bărbați. Deasupra sicriului, pe pereți, s-au descoperit doua inscripții grecești. Prima a fost tradusă prin: „Martirii lui Hristos”, iar a doua „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos”.

Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Antim Nica, a dat binecuvantare ca aceste moaște să fie duse la Mănăstirea Cocoș, spre a fi venerate de credincioși. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constănțeanul pe atunci, actualmente Arhiepiscopul Râmnicului, și preotul consilier Dumitru Căpăciurea din Măcin.

Moaștele celor patru sfinți mucenici sunt prezente și astăzi în biserica mănăstirii Cocoș, din jud. Tulcea.

S-ar putea să vă placă și...