Familia contemporană – Ideologia Hollywood vs Sfântul Paisie
În contextul ideologic actual, familiile cu mulţi copiii sunt foarte puţin încurajate. De obicei, criticii acestora răspândesc propoziţii de genul: De ce au făcut atâţia copii, dacă nu au posibilităţi materiale? Unul, doi copii sunt suficienţi etc. De asemenea, astăzi ne stau la dispoziţie mai multe cabinete de planificare familială, unde persoanele pot beneficia de cea mai bună metodă de contracepţie şi de un plan bine stabilit al numărului şi timpului eventualelor sarcini[1].
(Material realizat de pr. Cătălin Dobri)
Mai mult, mi-au atras atenţia opiniile unor vedete promovate de mass-media, care, aşa cum era de aşteptat, au şi vor avea o puternică influenţă asupra tinerelor familii. Iată ce ne spune actriţa şi moderatoarea americană Ellen DeGeneres[2]: „Sincer, probabil am fi părinţi minunaţi. Dar este vorba de o fiinţă umană, şi dacă nu crezi că ai priceperea necesară, dorinţa de a face asta, volumul de muncă depus şi responsabilitatea necesară, nu aş vrea să dau chix. Ne iubim animalele!”(People, Martie 2013). Actriţa italo-americană Marisa Tomei este şi mai tranşantă: „Nu sunt o mare fană a căsniciei şi nu înţeleg de ce femeile simt nevoia să aibă copii pentru a se simţi complete, împlinite” (Manhattan magazine, 2009). Pe aceeaşi linie se înscrie şi Chelsea Handler: „În niciun caz nu vreau să am copii…Nu cred că aş fi o mamă prea bună. Sunt o mătuşă şi o prietenă extraordinară a unei mame. Nu vreau să am un copil şi acesta să fie crescut de o mătuşă. Nu am timp să cresc un copil.” (The Conversation With Amanda de Cadenet, aprilie 2013)[3]. Actorul şi regizorul american George Clooney a declarat: „Chiar şi copiii care aleargă în jurul vilei mele mă enervează, aşa că nu sunt clar un candidat pentru titlul de tatăl al anului! Dacă simt nevoia să mă înconjur cu copii şi să simt cum e să faci parte dintr-o familie mare, îi pot suna oricând pe Brad şi pe Angie[4], să-i rog să stea cu mine, doar pentru a-mi aminti de ce sunt atât de fericit în prezent”[5].
Sunt de părere că opiniile prezentate mai sus nu sunt altceva decât o formă evoluată a egoismului. În jurul acestuia s-au format şi se formează tot mai multe justificări menite să-l fortifice cât mai mult. Astfel, cariera, comoditatea şi timpul liber sunt situate deasupra naşterii şi creşterii pruncilor, întrucât, odată cu revoluţia sexuală, omul poate controla acest aspect al vieţii de familie.
Iubirea animalelor, aşa cum afirmă Ellen DeGeneres, nu reprezintă înlocuitorul natural al iubirii care trebuie revărsată asupra copiilor. Sfântul Paisie remarcă realitatea tristă pe care o întâlnim şi noi în contextul actual, anume că unii oameni preferă să nu aibă mulţi copii, însă cresc în apartamentele diferite animale de companie[6]. „Mi-au spus unii că acum în America (1990), oamenii ţin în casele lor un fel de purceluşi care costă foarte mult şi nu cresc repede […]. Nu vor să aibă copii, pentru că le vine greu să-i spele etc., dar să spele porci nu. Câinele cel puţin este şi paznic. Dar ca să ţii porci în casă…, înfricoşător!”[7]
Cu toţii suntem martori ai înfloririi industriei produselor pentru animalele de companie, de la mâncare (conserve din carne de vită şi vânat, conserve din carne de miel, carne de raţă, somon sau bivol etc.) şi până la cele mai sofisticate obiecte de îngrijire sau de joacă (scutece câine, sac pentru recompense, ferplast swing, pat pentru calorifer cu urme de leopard etc.)[8]. În jurul anului 1990, Sfântul Paisie a remarcat dinainte cum vor evolua lucrurile în acest sens: „Oamenii, aşa cum progresează vor creşte şoareci şi vor face conserve din ei pentru a hrăni pisicile, vor creşte şi iepuri pentru a hrăni câinii, în timp ce atâţia oameni mor de foame. Şi ca să vezi, dacă omoară cineva un câine se poate să plătească mai mult decât dacă ar omorî un om […]. Unde am ajuns? În vremea noastră omul valorează mai puţin decât un câine”[9].
Taina încrederii familiei în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în ceea ce priveşte naşterea de prunci, este cu totul minunată, deoarece, aşa cum afirmă Sfântul Paisie, acolo unde nu se mai poate, Dumnezeu încetează dobândirea de prunci[10]. Dumnezeu Însuşi vede dacă o familie mai poate creşte sau nu un copil. La întrebarea „De ce să mai facem copii în vremurile noastre atât de dificile?”, Sfântul Paisie răspunde că şi în perioada persecuţiilor creştinii se căsătoreau şi făceau copii, pentru că îşi puneau nădejdea în Dumnezeu, iar nu în oameni[11]. Prin urmare, şi în epoca noastră trebuie ca familia să-şi pună nădejdea tot în Dumnezeu, pentru că şi acum tot El poartă de grijă familiei.
Pe de altă parte, astăzi, în sânul multor familii sunt uzitate diferite forme de contracepţie, iar în ultimă instanţă, avortul.
[1] http://www.helpnet.ro/inseamna-planning-familial.html, accesat la data de 21. 12. 2017.
[2] Cred că este important să amintim faptul că Ellen DeGeneres este „căsătorită” tot cu o femeie, remarcându-se în ultimii ani pentru zelul ei în susţinerea drepturilor LGBT.
[3] Citatele au fost preluate de pe site-ul http://unica.md/mama-si-copilul/dezvoltarea-copilului/ce-spun-femeile-celebre-care-nu-vor-sa-aiba-copii/, accesat la data de 20. 12. 2017.
[4] Este vorba de celebra familie Brad Pitt şi Angelina Jolie, care la acel moment creşteau cinci copii. În cele din urmă, în 2017, la 56 de ani, George Clooney a devenit tată. http://www.eonline.com/news/888715/george-clooney-shows-off-photo-of-his-twins-at-suburbicon-after-party, accesat la data de 21. 12. 2017.
[5] http://www.perfecte.ro/gossip/vedete-care-nu-vor-copii.html, accesat la data de 21. 12. 2017.
[6] Γέρων Παΐσιος Αγιορείτης, ΛΟΓΟΙ Δ’: Οἰκογενειακὴ Ζωή…, p. 36 – 37.
[7] Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti IV …, p. 68.
[8] https://www.petissimo.ro, accesat la data de 20. 12. 2017.
[9] Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti IV …, p. 68.
[10] Γέρων Παΐσιος Αγιορείτης, ΛΟΓΟΙ Δ’: Οἰκογενειακὴ Ζωή…, p. 34.
[11] Ἀθανάσιος Ρακοβαλῆς, Ὁ πατήρ Παΐσιος…, p. 37.