Comunitatea românească din Vancouver a primit binecuvântare arhierească
Îmbrăcați în ii și cămăși tradiționale românești, credincioșii comunității românești ai Bisericii Ortodoxe “Sfântul Nicolae și Sfântul Ilie”, din Port Kells, Surrey, Canada, l-au întâmpinat duminică, 14 august a.c pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei celor două Americi cu pâine și sare. Cu multă bucurie în suflet, credincioșii au primit binecuvântare arhierească.
(Material realizat de Ramona Bandrabur)
Presfințitul Părinte Episcop a răspuns invitației de a petrece în mijlocul comunității noastre una dintre cele patru mari sărbători ale ortodoxiei, ce încheie ciclul anului bisericesc – Adormirea Maicii Domnului. Totodată va participa în perioada 15-21 august 2016, la cea de-a cincea ediție a taberei pentru copii “Sfânta Veronica”, pe întreg parcursul ei.
Astfel, în ultima duminică a postului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Ioan Casian de Vicina a slujit împreună cu Părintele Paroh Corneliu Iulian Dragomir prima din cele trei Liturghii arhierești pe perioada vizitei Sfinției Sale la Vancouver, o mare parte dintre credincioși împărtășindu-se pentru a primi astfel binecuvântarea comunității și a unității în comuniune. Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de masa de obște, pregătită ca întotdeauna cu multă dragoste și priepere de Părintele Paroh Corneliu Dragomir și doamna Preoteasă Ligia Dragomir.
În partea a doua a zilei la sujba Sfântului Maslu au participat și preoții și credincioșii celorlate două biserici ortodoxe din zona Vancouver: Biserica “Sfânta Treime” și Biserica “Sfântul Gheorghe” din New Westminster. Pentru cei care se confruntă cu probleme foarte mari de sănătate și sufletești, slujba Sfântului Maslu a adus multă ușurare și nădejde. A fost scoasă la închinare noua raclă cu moaștele sfinților martiri de la Mănăstirea “Sf Teodosie începătorul vieții de obște”, de la locurile sfinte din Israel, împreună cu părticele din pecețile de la Sfântul Mormânt. Racla va fi scoasă la închinare în toate marile sărbători, pentru a fi sprijin puternic în rugăciunile și mijlocirile credincioșilor.
A urmat slujba de Priveghere și Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, cu rugăciuni pentru binecuvântarea Maicii Sfinte, cântarea prohdului și înconjurarea bisericii și închinarea la icoana Adormirii Maicii Domnului.
Urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel, Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina ne-a chemat în cadrul predicii Sfintei Liturghii să medităm asupra unității noastre “în cuget și în înțelegere”.
“Singura sursă de unitate atât pentru apostoli cât pentru toate comunitățile de atunci și până astăzi, este dată de Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. Aceasta este rațiunea, dacă vreți, a unității noastre. Cel care S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire este Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Sfântul Apostol Pavel nu ne invită doar la o unitate comunitară, românească, sau ortodoxă sau creștină, în general, ci ne îndeamnă către o unitate mântuitoare, în Iisus Hristos și în Sfânta Treime. Aceasta este, sau ar trebui să fie, unitatea în cugetul și înțelegerea noastră. Meditarea asupra faptului că unitatea noastră, ca umanitate, se face numai în dragostea pentru Dumnezeu.
Iată că astăzi dramele trecutului ne urmăresc: războaie, ucideri, refugiați, familii fără acoperiș… Deși astăzi suntem o societate informată, pentru că prin intermediile diverselor medii trăim în direct dramele fiecărui colț de lume, totuși lipsește ceva în ameliorarea noastră. Înseamnă că tocmai acolo este rolul Bisericii, care ne îndeamnă la un lucru care lipsește de la informație. Informația te anunță, îți arată drama. Ceea ce lipsește, însă, este motorul de schimbare, convingerea, gestul pe care îl face omul ca să schimbe lumea, atât cât îi stă în putința lui, pentru că Dumnezeu toate le poate face dar nu fără voia omului. Deci iată, unitatea aceasta, de voință, de dragoste, de pace, de nouă umanitate, vine doar în Hristos și doar aceasta poate să schimbe toată această lume și s-o aducă la mai multă dragoste, la mai multă înțelegere și la mai multă unitate. Pentru că dacă umanitatea ar fi înțeleaptă cu adevărat, nimeni nu ar mai îndrăzni să mai ridice mâna sau să ia aproapelui său ceva, ci fiecare ar căuta la nevoia aproapelui său și aproapele ar căuta la nevoia ta sau a noastră, împreună.
Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă la unitate în cuget și în înțelegere și aș adăuga și în faptă. Această unitate vine din credința că suntem creați pentu viața veșnică și ne împărtășim din pâinea și vinul – mâncarea vieții veșnice, dar aceasta nu pentru noi ci pentru o operă caritabilă: pentru a ieși în afara bisericii noastre, în afara ușilor bisericii, în zilele săptămânii când nu sunt sărbători, și să împărtășim fie cu cuvântul, fie doar în gest de dragoste, din bunătatea lui Dumnezeu, pentru a schimba ceva din durerea și drama lumii de astăzi.”
În încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Corneliu Iulian Dragomir i-a mulțumit Preasfințitului Episcop Ioan Casian de Vicina în numele întregii comunități pentru răspunsul la invitația de a participa alături de credincioșii Bisericii “Sfântul Nicolae” la această mare sărbătoare a ortodoxiei, Praznicul Adormirii Maici Domnului, care a reprezentat în acest an și rugăciunea de binecuvântare a taberei pentru copii “Sfânta Veronica”, organizată de Școala de Duminică a Bisericii “Sfântul Nicolae”.
“Vă mulțumim că ne-ați lecuit de o boală pe care părinții o au și bisericile de aici o moștenesc, și anume aceea că ne gândim să ne ocupăm de formarea copiilor nostri abia după ce ne eliberăm de grijile materiale și vom avea suficienți bani. Între timp însă nu ne dăm seama că cei mici cresc și nu mai sunt copii, și se depărtează de tradițiile și credința neamului nostru și nu ne rămâne decât să ne uităm ce șansă minunată am pierdut!” – a spus Părintele Corneliu Dragomir.
“În urmă cu cinci ani ne-ați arătat potențialul pe care îl avem, așa mic și modest, și ne-ați îndemnat să organizăm programe pentru copii și tineret. Și iată, la acest îndemn și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, am demarat tabara de vară pentru copii. Iată-ne ajunși acum la cea de-a cincea ediție, cu mai mult de 40 de participanți și voluntari. Cei care în prima ediție erau micuți, acum au devenit voluntarii și monitorii tinerilor care se ridică. Vedem efectele pozitive, vedem creșterea lor frumoasă, vedem mulțumirea părinților și vedem totodată creșterea frumoasă a întregii comunități și ne bucurăm! Faptul că veți fi alături de noi pe întreg parcursul taberei ne dă nouă nădejdea că o să facem lucru bun și de folos pentru copii și pentru tinerii noștri” – a mai adăugat părintele Paroh.
Tabăra copiilor este un proiect complex care cuprinde o gamă variată de actitivăți educative și duhovnicești, în care sunt implicați atât copiii familiilor din comunitatea românească cât și părinții lor împreună cu voluntari din cadrul bisericii. La finalul taberei, în ziua de sâmbătă 20 august 2016, copiii vor oferi persoanelor aflate în nevoie pachete cu bucate la pregătirea cărora au participat.