Apărătorii Ortodoxiei

…O poveste de viaţă pe cât de adevărată, pe atât de emoţionantă, acum într-o adaptare şi o viziune corespunzătore noii generaţii de tineri actori. Deşi forţa spectacolului constă tocmai în realismul întâmplărilor, cu toate acestea “Osânda cărţilor” este mai mult decât simpla relatare a unei realităţi! Este promotorul ideii că „apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri”! Culmea este că acest spectacol de teatru s-a născut din cea mai socială formă de guvernare: birocraţia comunistă, aşa cum se mai păstrează ea încă în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii! Trăirile interioare de mare fineţe sunt dublate de o minuţioasă documentare, conferind o interpretare originală a momentelor istorice binecunoscute publicului.  “Osânda cărţilor” urmăreşte fapte eroice sau istorice din viaţa unor oameni care, deşi aparent diferiţi, în realitate au același scop: apărarea credinței creștine ortodoxe în fața regimului comunist.

Spectacolul glorifică faptele eroice sau istorice din viaţa unor oameni simpli care, deşi perioadele de istorie tragică ar fi trebuit să îl dezvăluie, i-a lipsit nu atât de realizări, cât mai cu seamă de demnitatea umană.

Aşa cum generaţiile războiului au propriul lor monument închinat „Eroului Necunoscut”, „Osânda cărţilor” poate deveni – cu ajutorul tinerilor actori coordonaţi de Simona Pandele – spectacolul-monument închinat celor care, după ce au pus umărul la realizarea României Mari, au fost siliţi să îndure regimul de teroare din temniţele comuniste.

Protagonistul romanului, Ţică,  este un muncitor la fabrica de celuloză și hârtie din Zărneşti în care erau topite cărțile supuse cenzurii comuniste. După ce familia lui a luptat în Primul Război Mondial şi şi-a adus contribuţia la Marea Unire, pentru că s-a opus cenzurii comuniste (care ardea manualele de istorie şi georgrafie în care apărea harta României Mari!) şi colectivizării forţate din România, este arestat, anchetat și închis la Aiud. De teama percheziţiei şi a sechestrului, soţia lui se decide să dea foc cărţilor din biblioteca personală, cu excepţia celor religioase, fapt care o să producă profunde schimbări în viaţa tuturor personajelor.

După introducerea făcută de anunţul morţii unui soldat pe front în Primul Război Mondial şi a speranţelor născute în urma Marii Unirii de la 1918, povestea dramatică debutează efectiv într-o șură de paie transformată ad-hoc de imaginația copiilor hoțului de cărți într-o monumentală bibliotecă… . Însă tabloul idilic, contrastează tulburător cu închisoarea în care tatăl copiilor își ispășește pedeapsa pentru că nu și-a îndeplinit misiunea de a distruge acele cărți și, chiar mai mult, a încercat să le salveze.

Evenimentul este dedicat Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română şi va avea loc duminică, 6 mai 2018, de la ora 17.00, în atmosfera primitoare a Casei de Cultură din oraşul Zărneşti, primăria oraşului Zărneşti din judeţul Braşov, împreună cu parohia Zărneşti III şi parohia Sfântul Pantelimon din Bucureşti, invitându-vă la o experiență spirituală rară în peisajul teatral românesc.

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *