Alternativă de weekend

Dincolo de mersul la pădure, la picnic, în parcuri sau la Zoo, am putea încerca și o scurtă ieșire pentru suflet.

Mai aveti timp azi și mâine să mergeți la Catedrala Sfânta Parascheva din Voluntari unde pe 9 mai au fost aduse, de la Mânăstirea Kato Xenia din Volos – Grecia, părticele din moaștele  Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor și Brâul Maicii Domnului.

ISTORIA BRÂULUI

Potrivit Tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei la cer. Brâul fusese țesut de însăși Maica Domnului din păr de camilă.

Între anii 1512 si 1520, domnitorul Țării Românesti Neagoe Basarab a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului” în incinta Mănăstirii Vatoped.  De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei ținuți de boala cancerului și a ajutat prin rugăciuni să nască o mulțime de femei care nu puteau avea copii. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei „panglici” care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.

Această raclă de la Mânăstirea Vatoped a fost confecționată din argint în secolul al XVIII-lea tot în Țara Românească. Acolo se păstrează numai o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost dăruite în anul 1522, Mănăstirii de maici Kato Xenia, situată la 50 de kilometri de orașul Volos.

MINUNILE CINSTITULUI BRÂU AL MAICII DOMNULUI

  • În anul 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei;
  • În anul 1871, sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Sfântul Munte Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara sa pentru îndepărtarea holerei;
  • În anul 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.

În calendarul ortodox, evenimentul așezării Sfântului Brâu al Maicii Domnului în raclă este pomenit la 31 august.

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *