Viața Sfântului Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou –unul dintre marii sfinți ai Bisericii Ortodoxe, care este cunoscut tuturor pentru puterile sale făcătoare de minuni, dar și pentru rapiditatea ajutorului său, fiind supranumit “Super-Grabnic Ajutător în toate nevoile“. Sfântul Efrem cel Nou mai este recunoscut și ca SALVATOR al celor fără de nădejde, deprimați, cu probleme psihice grave dar și a celor dependenți de droguri.

Sfantul Efrem cel Nou

Sfantul Efrem cel Nou

Sfantul Efrem cel Nou, așa cum el însuși a povestit în vis monahiei Macaria, s-a născut în Ziua Crucii, la 14 septembrie. El a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel încât a fost crescut alături de cei șase frați ai săi doar de mama sa, extrem de credincioasă. La vârsta de 14 ani, sfântul Efrem a intrat în cinul monahal chiar la Mânăstirea Buneivestiri de pe Muntele Neprihăniților, mânăstire pe atunci de călugări, acum de maici. După ce a trăit 27 de ani în nevoință călugărească aspră, chiar în ziua în care împlinise 41 de ani, a fost luat ca sclav de turcii care i-au ucis pe ceilalți călugări prin decapitare și care au distrus Mănăstirea. Mucenicia lui a început așadar tot de Ziua Crucii, la 14 septembrie, așa cum el însuși i-a relatat monahiei Macaria, precum și altei monahii. Timp de 8 luni de zile a fost torturat în chip și fel, în speranța că se va lepăda de credința ortodoxă și va trece la religia musulmană. În cele din urmă, păgânii turci văzând că nu au niciun succes, l-au torturat pentru ultima oară, atârnându-l de un copac, cu capul în jos și străpungându-i corpul cu multe cuie, asemeni celor cu care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos. I-au înfipt apoi în stomac un cărbune aprins.

Timp de 500 de ani nimeni nu a știut aceste întâmplări și nici despre Marele Mucenic din Nea Makri. Pe 3 ianuarie 1950, monahia Macaria, stareța Mânăstirii celei noi, construite pe vechile temelii ale mânăstirii distruse de pe Muntele Neprihăniților a avut un vis descoperind astfel prin revelație moaștele Sfântului care erau intacte și pline de bună mireasmă. După această descoperire, Sfântul Efrem i-a apărut de mai multe ori în vis monahiei Macaria, altor maici și chiar multor creștini care nu știau încă nimic despre Sfântul Efrem cel nou. Aparițiile lui erau felurite: fie sub chipul unui nevoitor cu fața brăzdată de multe osteneli, fie purtând veșminte preoțesti, fie ca un calugar, mărturisind: “Mă numesc Efrem!”, relatându-le chiar viața sa și chinurile la care a fost supus pentru mărturisirea dreptei Credințe Ortodoxe. Celor mai mulți, imediat după arătare, Sfântul Efrem cel Nou fie i-a vindecat pe unii de boli incurabile, fie altora le-a întărit credința, fie altora le-a oferit salvare din primejdii sau foc, fie pe foarte mulți deznădăjduiți i-a alinat.

Sfântul EFREM cel NOU –Mare Tamaduitor, Grabnic Ajutător și Mare Făcător de minuni este celebrat de ortodocși pe 3 ianuarie și pe 5 mai.

S-ar putea să vă placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *